Tači: Očekujem da budem oslobođen svih optužbi

HAG – U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas je optuženi bivši vođa tzv. OVK Hašim Tači (53) rekao da očekuje da će biti oslobođen svih optužbi tužilaštva.

Pored Tačija na optuženičkoj klupi su i Kadri Veselji (54), Redžep Seljimi (50) i Jakup Krasnisći (70).

Tači se nakon uvodnih izlaganja trojice svojih branilaca obratio sudu i naveo da oseća tugu zbog svih žrtava rata, ali da smatra da se „ne može jedna nepravda ispraviti drugom“.

Tači je izneo i tvrdnju da nije bilo trgovine organima niti da je postojala „žuta kuća“, kao i da nije istina ono što se pripisuje tzv. OVK.

Prema Tačijevim rečima, „narod Kosova“ nije želeo rat već mir, a rat im je bio nametnut.

On je rekao da su znali da bez pomoći međunarodne zajednice, a posebno SAD, neće moći da budu, kako je rekao, slobodni i nezavisni.

Nakon pauze slede uvodna izlaganja odbrane optuženog Seljimija.

Juče su se optuženi kratko izjasnili da nisu krivi, nakon čega je tuzilaštvo iznelo svoja uvodna izlaganja, dok bi izvođenje dokaza trebalo da počne 11. aprila.

Tužilaštvo je ranije navelo da će tokom ovog postupka biti ispitano 312 svedoka i da im je za to potrebno oko 545 radnih sati.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivicna dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.
Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar