Tadić: Vučić ima bolje okolnosti za rešavanje pitanja KiM

VAŠINGTON – Bivši predsednik Srbije Boris Tadić kaže da Aleksandar Vučić ima bolje okolnosti za rešavanje kosovskog problema nego što su ih imali on, Zoran Đindić i Vojilslav Koštunica, jer su, navodi, SAD sada mnogo fleksibilnije i prihvataju međusobni dogovor koji bi postigle dve strane.

On je u intervjuu za Glas Amerike rekao da se „americka pozicija u vezi sa Kosovom transformisala u poslednjih nekoliko decenija“.

„Ta politika se izmenila i sadašnja strategija Amerike je da prihvata sve što se dogovore i jedna i druga strana“, kaže Tadić i navodi da u njegovom mandatu to nije bilo tako, jer je tada, kaže, bio na delu pokušaj nametanja rešenja, a strategija je bila da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova.

Kako je naveo, Vučić je u međuvremenu prihvatio, zajedno sa Ivicom Dacicem, pa i Tačijem – Briselski sporazum, čime je , kako kaže, „prihvatio u stvari legalni, pravni sistem nezavisnog Kosova na teritoriji severa“.

To, dodaje, nisu hteli da prihvate ni on, ni Đinđić, ni Koštinica.

Tadić kaže da su Vučić i Dačić time „kupili jednu vrstu međunarodne podrške“, što on, navodi, ni po koju cenu ne bi prihvatio.

Kaže i da niko u Srbiji ne zna šta u ovim novim okolnostima znači Vučićev predlog za „razgranicenje“, da to ne znaju američki sagovornici sa kojima je razgovarao, a da predsednik Vučić na taj način pokušava da prikrije od građana Srbije šta mu je u stvari prava namera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar