Tajland: Nastavljeni protesti protiv premijera i monarhije

BANGKOK – Desetine hiljada demonstranata izašlo je i danas na ulice Bangkoka i drugih tajlandskih gradova, dok se u zemlji već tri meseca održavaju protesti protiv premijera i monarhije, prenosi Rojters.

Mnogi demonstranti su rekli da su izašli na ulice podstaknuti nasiljem policije i upotrebom vodenih topova koje su pripadnici organa reda koristili u petak kako bi rasterali učesnike protesta, među kojima je bilo puno mladih, uključujući i decu.

Policija pokušava da spreči održavanje protesta ukidanjem javnog prevoza u Bangkoku, u kojem su se na nekoliko mesta okupili demonstranti.

Osim u prestonici, protesti su održani i u najmanje šest gradova u Tajlandu.

Pripadnici organa reda nisu intervenisali, a demonstranti su se razišli nakon nekoliko sati.

Portparol policije je izjavio da nameravaju sa pregovaraju sa demonstrantima i da se pridržavaju metoda koje su u skladu s međunarodnim standardima.

Demonstranti zahtevaju da premijer Prajut Čan-oča podnese ostavku, a takođe traže promenu Ustava i kritikuju kralja Maha Vadžiralongkorna, uprkos mogućoj kazni od 15 godina zatvora zbog vređanja monarhije.

Vlada Tajlanda je u četvrtak zabranila sva politička okupljanja od pet ili više ljudi.

Tokom prošle nedelje policija je uhapsila preko 50 demonstranata, uključujući nekoliko lidera protesta.

Portparol vlade je rekao da u ovoj situaciji pobednici ne postoje ni na jednoj strani i da protesti štete čitavoj zemlji.

Kraljevska palata nije komentarisala proteste, ali je kralj rekao da Tajland treba ljude koji vole svoju zemlju i monarhiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar