Tajni snimci iz klanice: Kolju bolesne krave i izvoze ih u EU (video)

Tajni snimci koje su napravili poljski istraživački novinari pokazuju da je meso koje dolazi iz jedne njihove klanice nije sigurno za ljudsku upotrebu iako je to navedeno na ambalažama.

U klanicu dolaze i bolesne krave, koje su u toliko lošem stanju da jedva stoje, a iz kamiona ih zaposleni nose na klanje, piše Guardian.

Stručnjaci koji su pogledali snimak rekli su da je to meso sumnjivog kvaliteta i zdravstveno neispravno. Pozvali su poljsku vladu da odmah reaguje i obavesti sve ostale evropske države u koje Poljska izvozi meso. Prema službenim podacima, Poljska je 2017. godine izvezla junetine u vrednosti 1,5 milijardi dolara.

Poljski novinari infiltrirali su se u klanicu krajem prošle godine. Jedan od njih, Patrik Ščepaniak je u klanici radio skoro tri nedelje. Za svoju televiziju za rekao da bi zaposleni, umesto da meso pošalju na veterinarsku kontrolu, obeležili kao sigurno za ljudsku konsumaciju.

– Šefovi bi mi naredili da obeležim meso kao zdravo i da ga ulepšam. Verujte mi, bilo je užasno. Od smrada trulog mesa vam se povraća. Moj zadatak je bio da ga ulepšam tako da bih nožem sastrugao trule delove – rekao je za Guardian.

Izbrojao je 28 krava toliko bolesnih da nisu mogle ni da stoje. Njih bi klali po noći, kada nije bilo veterinara. Oni bi došli ujutro, potpisali bi sertifikate, a nisu ni pogledali meso. Jednom kad meso dobije sertifikat više ne prolazi provere.

Oko 80% junetine koja se proizvede u Poljskoj namenjena je za izvoz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

klanicameso
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Adolf

    Bambi,nije ni tebi lako sa samim sobom….

  • bambi

    Pa ovde nema nicega novoga sto se Srbije tice. U Srbiji svo meso koje se prodaje je kategorije crkotina ili lesina iz bratske nam europske junije. Samo mi smo dobro zajebali EU. Da, da. Znate kako. Mi to dobro prokuvamo i dobro posolimo. Ako ne uzmete u obzir razna trovanja, kancere i zaraze, zakljucaj je Ne moze nam niko nista, jaci smo od lesine, mogu samo da nas mrze sve lesine crknute!