Tajvan ubedio Kinu da skrati vreme trajanja zatvaranja vazdušnog prostora

TAJPEJ – Tajvan je danas saopštio da je uspešno podstakao Kinu da drastično izmeni svoj plan za zatvaranje vazdušnog prostora severno od ostrva, sprečavajući ometanje putovanja u periodu visoke napetosti u regionu zbog kineskih vojnih vežbi.

Kina nije komentarisala zonu zabrane letova, ali je Južna Koreja, koja je takođe upoznata sa planovima, saopštila da je odluka doneta zbog pada predmeta sa rakete-nosača satelita, preneo je Rojters.

Peking je prvobitno obavestio Tajpej da će uvesti zonu zabrane letova od 16. do 18. aprila, ali je tajvansko Ministarstvo saobraćaja saopštilo kasnije će zabrana biti smanjena na samo 27 minuta u nedelju ujutro.

Ministarstvo je objavilo mapu na kojoj se vidi označena kineska „zona vazdušno-kosmičke aktivnosti“ severoistočno od Tajvana, u blizini grupe spornih ostrva koja Kina naziva Diaoju a Japanci Senkaku.

Taj deo se nalazi blizu rute civilne avijacije između Tajvana i Kine, kao i između Tajvana i Južne Koreje, pored ostalog.

Japanska novinska agencija Kjodo je, pozivajući se na izvor iz vlade, izvestila da kineska zona zabrane letova uključuje ono što Japan smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom oko Senkakusa.

Plan o zatvaranju vazdušnog prostora severno od Tajvana usledio je nakon intenzivnih vojnih vežbi, koje je Kina sprovela oko Tajvana kao odgovor na sastanak predsednice Cai Ing-ven sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem u Kaliforniji prošle nedelje.

Kina je danas saopštila da Cai gura Tajvan u „olujno more“ nakon što se sastala sa Makartijem tokom prekomorske turneje kada je posetila i Gvatemalu i Belize.

Putovanje je razbesnelo Peking, izazivajući višednevne vojne vežbe, upriličene da pokažu da ona može nasilno da preuzme kontrolu nad Tajvanom, navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar