Talibani ubili člana porodice novinara DW, drugog ranili

BON – Talibanski borci koji jure novinara nemačkog Dojče velea (DW) ubili su jednog člana njegove porodice, a drugog ozbiljno ranili, saopštio je nemački medij.

Islamski militantni pokret je u prvom obraćanju nakon osvajanja Kabula, u utorak, obećao da će dozvoliti slobodu medija i poslove za žene, što je bilo zabranjeno kada su bili na vlasti u periodu od 1996. do 2001. godine.

Međutim, pojedini avganistanski novinari su se žalili da su pretučeni i da im je upadano u domove, otkako su talibani osvojili Kabul u nedelju, preneo je Rojters.

DW je saopštio da su talibani išli od kuće do kuće u pokušaju da nađu novinara koji sada radi u Nemačkoj.

Ostali rođaci su uspeli da pobegnu i sada su u bekstvu, prema navodima DW.

„Ubijanje bliskog rođaka jednog od naših urednika je nerazuman i tragičan akt, i svedoči o aktuelnoj opasnosti u kojoj se nalaze svi naši zaposleni i njihove porodice u Avganistanu“, rekao je direktor DW Peter Limburg, pozivajući vladu u Berlinu da preduzme nešto.

On je dodao da je „evidentno da talibani već sprovode organizovane potrage za novinarima, kako u Kabulu, tako i u provincijama“.

„Ističe nam vreme“, dodao je Limburg, aludirajući na očajničke pokušaje brojnih Avganistanaca da napuste zemlju, ocenjuje Rojters.

DW je dodao da su talibani upali u domove najmanje tri njihova novinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar