Tanasković: Uzlazni trend u saradnji Srbije i Vatikana

VATIKAN – U saradnji Srbije i Vatikana postoji pozitivan i uzlazni trend što je potvrđeno i današnjim susretom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje, kaže bivši ambasador Srbije u Vatikanu, profesor Darko Tanasković, uz ocenu da je poseta Svetoj stolici bila uspešna i sadržajna.

Tanasković, koji je bio član današnje delegacije Srbije u Vatikanu, ocenio je da je poseta bila veoma konkretna u smislu uzajamnog očekivanja da se u nastupajućem periodu na što bolji način iskoriste potencijali Svete stolice i potencijali i želje Srbije u poboljšavanju ukupnog stanja u regionu Balkana za koji je, kako ističe, Vatikan izuzetno zainteresovan.

Kako je rekao u izjavi za RTS, na sastanku sa papom govorilo se i o zaštiti srpskih kulturnih spomenika, pre svega na Kosovu i Metohiji, gde je, ističe Tanasković, uočen interes Svete stolice da, konkretno i gde god može, pomogne u očuvanju baštine koju doživljava kao zajedničku i hrišćansku.

„Mislim da su ukupan ton i atmosfera bili izuzetno pozitivni i da se kreće ka još konkretnijim vidovima zajedničkog delovanja i saradnje na onim linijama koje su u suštini odavno zajedničke Svetoj stolici i Srbiji. To su stabilnost, mir, poštovanje ljudskih prava i međunarodnog prava“, istakao je Tanasković.

Na pitanje novinara da li je Vatikan upoznat sa naporima koje Srbija ulaže u obnavljaje verskih objekata katoličke crkve, Tanasković je rekao da Sveta stolica to prati i da sa zahvalnošću i velikim priznanjem posmatra sve što se u Srbiji čini na poboljšanju položaja katoličke zajednice i katoličkog kulturnog nasleđa na teritoriji Srbiji.

„Sveta stolica to uzima kao primer koji bi se morao primeniti i u drugim zemljama Balkana“,naveo je Tanasković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar