Tegeltija: Podžića smeniti zbog kršenja Zakona o odbrani

SARAJEVO – Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da su razlozi donošenja odluke o smeni ministra odbrane Sifeta Podžića kršenje Zakona o odbrani, a ne politički i lični.

Tegeltija je pojasnio da je Podžić jednostranom odlukom odložio planiranu zajedničku vojnu vežbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači, koja je trebalo da bude održana od 9. do 16. oktobra, kršeći Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja.

„Odluka o odlaganju vežve je doneta izvan ovlašćenja ministra odbrane i predstvalja nedemokratski odnos prema Srbiji“, rekao je Tegeltija, obrazlažući svoju odluku o Podžićevoj smeni.

Podsetio je da je odluku o Podžićevoj smeni donio 5. oktobra, te da je o tome obavestio Parlamentarnu skupštinu BiH.

„Podžić je odložio vežbu 4. oktobra, ja sam, kao i drugi ministri za to saznao iz medija, nakon čega sam Podžića pozvao i rekao mu da povuče odluku. Nakon što to nije učninio doneo sam odluku o njegovom razrešenju“, rekao je Tegeltija, preneli su sarajevski mediji.

On je rekao da njegov ključni cilj nije da parlament potvrdi ili ne potvrdi odluku o Podžićevoj smeni, nego da svi nivoi vlasti u BiH donose odluke u skladu sa svojim ovlašćenjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar