Tegeltija: Stabilna vlast u Srbiji važna za mir regiona

BANJALUKA – Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da je stabilna vlast u Srbiji veoma važna jer ta zemlja treba da obezbedi mir i stabilnost u regionu, kao i da je srpski predsednik Aleksandar Vučić zagovornik saradnje na zapadnom Balkanu.

Upitan da prokomentariše nedavne izbore u Srbiji, Tegeltija je na 7. Delfi ekonomskom forumu rekao da je Vučić svojim radom u Srbiji i odnosom prema zemljama zapadnog Balkana zaslužio ovu pobedu, kao i njegova partija SNS, što su građani prepoznali.

„Dobićemo jednu stabilnu vlast u Srbiji što je veoma važno, jer je to zemlja koja treba da obezbedi mir i stabilnost u regionu. Vučić je zagovornik saradnje na zapadnom Balkanu koja je neophodna, jer smo svi mi oslonjeni na Srbiju kada je reč o nabavci pojedinih proizvoda, što se videlo i sada u vreme ukrajinske krize“, istakao je Tegeltija.
On je govorio u Delfiju na prvoj plenarnoj sesiji o temama koje se tiču situacije u BiH, ukrajinske krize, kao i izborima u Srbiji.
Tegeltija je ocenio da je odnos BiH i Srbije veoma dobar i konstruktivan i podsetio da je Vučić snažno podržavao mnoge projekte u BiH, bez razlike i u Republici Srpskoj i FBiH, te da je u svakom trenutku veoma transparentnom politikom potvrđivao celovitost teritorije BiH.

„Aleksandar Vučić je faktor stabilnosti, a nikako nestabilnosti na području zapadnog Balkana“, istakao je Tegeltija na sesiji, čiji je moderator glavni urednik italijanskog lista Korijera dela sera Federiko Fubini.

Kada je reč o ukrajinskoj krizi, Tegeltija je naglasio da je BiH mala zemlja da bi na bilo koji način mogla da utiče na situaciju u Ukrajini i ukazao da ni sankcije nisu nikada ništa rešile, niti je njima bilo gde zaustavljen rat.

Sa druge strane, naglasio je on, kriza u Ukrajini pokazala je sve političke slabosti i unutar same BiH i različito viđenje te situacije.

„Srbi zagovaraju princip neutralnosti, normalno, uz svaku vrstu humanitarne podrške i pomoći koja je potrebna, a politički predstavnici Bošnjaka zalažu se za uvođenje sankcija“, podsetio je on.

Prema njegovoj oceni, neusklađena spoljna politika BiH dovela je do toga da pojedini ambasadori glasaju suprotno stavovima Predsedništva BiH koje je jedino zaduženo da vodi spoljnu politiku. „Upravo tu, kada neki odlučuju mimo zvaničnih stavova u BiH, pokazuje se sva slabost njene spoljne politike. Kako ćemo taj problem rešiti na kraju, videćemo“, rekao je Tegeltija.
Kad je reč o otvorenim pitanjima u BiH, on kaže da sva otvorena pitanja u BiH moraju biti rešena unutar BiH, dijalogom domaćih političkih predstavnika tri konstitutivna naroda, bez mešanja sa strane.

Tegeltija je pojasnio da u BiH postoji nekoliko ozbiljnih pitanja koja se tiču unutrašnjih odnosa, o kojima ne postoji saglasnost, a „jedno od tih pitanja je svakako izborno zakonodavstvo koje se više tiče odnosa unutar same FBiH, odnosno između Bošnjaka i Hrvata“.

„Ali tu trpi i Republika Srpska jer se zbog njegovog nerešavanja dovodi u pitanje i održavanje predstojećih izbora koji su planirani za oktobar. Drugo pitanje je pitanje sprovođenja i poštovanja Ustava BiH, jer su njegove određene odredbe izmenjene mimo predviđenih procedura“, rekao je Tegeltija.

On je naglasio da je evidentno da problemi unutar BiH postoje, ali da nema govora o bilo kakvom vidu sukoba ili incidentnih situacija, a pogotovo rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar