Tek posle nacionalne žalosti, u UK će o merama vlade

LONDON – U Velikoj Britaniji u ovom trenutku ne postoji druga tema osim smrti kraljice Elizabete, a ođeci u javnosti prvih mera koje je juče nova vlada predložila biće tek pošto prođe nacionalna žalost, rekla je danas za Tanjug ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović.

Ona je podsetila da je vest o smrti kraljice Elizabete bila u trenutku kada je nova premijerka Liz Tras obrazlagala u parlamentu mere podrške građanima u sferi energetike.

„Ođeke prvih mera koje nova vlada predlaže imaćemo prilike da čujemo tek pošto prođe nacionalna žalost. U desetak dana, javni politički život neće postojati“, rekla je ona.

Dodala je da će telo kraljice biti preneto u Bakingemsku palatu, a po noti Forin ofisa koju je dobila, telo će biti izloženo četiri dana u Vestminsterskoj palati gde će se odavati počast pokojnoj kraljici.

„Bilo je inicijalno objavljeno da se sahrana može očekivati u desetak dana, sad je već pomereno na petnaestak. Kada će se tačno desiti, još je rano govoriti“, rekla je ona.

Ujedinjeno kraljevstvo je u stanju nacionalne žalosti, a zastave su na pola koplja.

„Prilikom objave o kralju Čarlsu 3 očekuje se da se zastave ponovo podignu, a zatim vrate na pola koplja“, objasnila je Joksimović.

Kraljica Elizabeta umrla je u 96. godini, a samo dva dana ranije primila novu premijerku Velike Britanije Tras.

„Monarhija ima svoj kontinutitet. Već se u javnosti dosadašnjem princu obraćaju sa Kralj Čarls Treći, a danas se očekuje i objava da je preuzeo krunu, titulu kralja“, rekla je Joksimović.

Elizabeta je uživala veliko poštovanje u celom svetu, bila je monarh 15 zemalja, a na čelu Komonvelta sa 56 zemalja.

„Bila je žena ogromne snage i kvaliteta, omiljeni monarh. Poslednjih godina osim što je prepustila deo dužnosti Čarlsu, kraljica je mnogo radila na tome da se osnaži slika o njemu kao budućem kralju, i o njegovoj supruzi Kamili“, rekla je Joksimović.

Ona je podsetila da je kraljica Elizabeta donela i odluku da će i Kamila poneti titulu kraljice, kada Čarls postane kralj.

Podsetila je da Čarls preuzima titulu kralja u najstarijoj životnoj dobi ikada.

„Oči su uprte ka njemu, ali i ka sinu Vilijemu kao prestolonasledniku“, rekla je Joksimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar