Tenzije na vrhuncu: Vladajuće stranke traže da parlament proglasi „Katalonsku Republiku“

Katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost podnele su zahtev regionalnom parlamentu da proglasi „Katalonsku Republiku“, ali nije poznato da li će se o tom zahtevu glasati na današnjoj sednici, prenosi Rojters pozivajući se na navode španskog lista „Vanguardija“.

Navodi se da su zahtev podneli poslanici saveza stranaka Zajedno za „da“ (Đunts pel si), kojem pripada i Katalonska evropska demokratska partija (PDeKAT) predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona, kao i poslanici Kandidature za narodno jedinstvo (KUP), stranke koja je partner u Pudždemonovoj vladi.

„Uspostavljamo Katalonsku Republiku kao nezavisnu i suverenu državu demokratskih i društvenih zakona“, piše u predložene deklaracije.

AP navodi da ovaj politički savez i KUP zajedno imaju tesnu većinu u katalonskom parlamentu i u teoriji bi mogli da kasnije u toku današnjeg dana izglasaju nezavisnost ukoliko bi im Nadzorni odbor parlamenta to dozvolio.

Navodi se da su protiv zahteva sve opozicione stranke u katalonskom parlamentu i da su neki od opozicionih poslanika najavili da će bojkotovati glasanje na vanrednoj sednici koja je trebalo da počne u podne po lokalnom vremenu, ali je odložena za pola sata.

Španski list „Pais“ objavio je juče da je stranka KUP kritikovala Pudždemonovu „nelojalnost“ u vezi sa najavljenim raspisivanjem vanrednih regionalnih izbora, od čega je on sinoć odustao.

Španski dnevnik prenosi da su ljudi počeli da se okupljaju ispred katalonskog parlamenta uoči početka vanredne sednice zakazane za podne po lokalnom vremenu.

AP navodi da se u parku u kojem se nalazi zgrada parlamenta okupilo nekoliko hiljada demonstranata koji uzvikuju „nezavisnost“ i „sloboda“.

„Ovde sam danas zato što ćemo pokrenuti Katalonsku republiku“, rekao je 68-godišnji demonstrant Đordi Soler i dodao da je „danas poslednja šansa“.

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je nešto ranije u obraćanju Senatu te zemlje da će prvi potez španske vlade, ukoliko senatori odobre specijalna ovlašćenja, biti smena katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona, javio je AP.

Navodi se da je Rahoj rekao da „ono što se dešava u Kataloniji“ predstavlja „jasno kršenje zakona, demokratije, prava svih, i tako nešto imaće posledice“.

Rahoj je poručio da specijalna ovlašćenja ne znače oduzimanje sloboda Kataloncima, već njihovu zaštitu.

Španski premijer je kazao da su mere koje je Senatu predložila njegova vlada jedini izlaz iz aktuelne krize i da se radi o izazovu kakav nije viđen u novijoj istoriji Španije.

AFP prenosi da je Rahoj zatražio od Senata dozvolu za smenu Pudždemona i njegove vlade kako bi se zaustavile njihove težnje za nezavisnosti Katalonije.

Navodi se da je španski premijer zatražio od senatora da „nastave sa postupkom predsednika katalonske vlade, njegovog potpredsednika i svih regionalnih ministara“.

Španski Senat započeo je sednicu na kojoj treba da glasa o smeni vlade Katalonije, nakon što je taj region 1. oktobra održao nezakoniti referendum o nezavisnosti.

Agencija navodi da sednici prisustvuje premijer Španije Marijano Rahoj i da se očekuje da će senatori, među kojima većinu čine predstavnici rahojeve Narodne partije, usvojiiti vanredne mere koje je predložila vlada u Madridu za preuzimanje kontrole nad regionom Katalonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

katalonijaspanija
Komentari (0)
Dodaj komentar