Testirane balističke rakete za ruski nuklearni voz

Rusija je uspešno testirala interkontinentalne balističke rakete namenjene novoj generaciji nuklearnih vozova, piše „Independent“.

Testovi raketa za „barguzin“, železnički raketni sistem, sprovedene su na kosmodromu Plesetsk pre dve nedelje, navela je ruska državna novinska agencija Interfaks.

„Oni su bili potpuno uspešni“, naveo je vojni izvor toj agenciji, „čime je otvoren put za dalja ispitivanja“, preneo je RTS.

Cela platforma se sastoji od nekoliko vagona, koji prikrivaju stvarnu namenu ovih kompozicija. Očekuje se da ce oni biti operativni između 2018. i 2020. godine.

General-potpukovnik Sergej Karakaijev, koji komanduje ruskim strateškim raketnim snagama, rekao je da ce „barguzin“ po preciznosti i opsegu biti superioran u odnosu na nuklearne vozove iz sovjetskog doba.

Karakaijev ocekuje da ce vozovi biti u službi do 2040. godine.

Sovjetski Savez je imao 12 nuklearnih vozova, od kojih je svaki bio opremljen sa po tri nuklearna projektila. Bili su poznati po NATO oznaci „skalpel“, a uklonjeni su iz upotrebe izmedu 2003. i 2005. godine.

Najnoviji napredak u ruskoj tehnologiji nuklearnog oružja dolazi, kako je rekao jedan ruski poslanik, u trenutku raspoređivanja raketa sa nuklearnim potencijalom u Kaljingradskoj oblasti.

Moskva ce rasporediti u tu oblast koja se granici sa Poljskom i Litvanijom raketni sistem zemlja–vazduh S-400 i rakete koje mogu da nose nuklearno punjenje „Iskander“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

balistička raketanuklearni voztestiranje
Komentari (0)
Dodaj komentar