Tilerson doputovao u posetu Ankari, slede razgovori

Američki državni sekretar Reks Tilerson doputovao je u Ankaru gde će razgovarati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, u trenutku kada Turska teži ka boljim odnosima sa novom administracijom u Vašingtonu.

Tilerson je najviši američki zvaničnik koji posećuje Tursku otkako je Donald Tramp u januaru inaugurisan za predsednika, ukazuje AFP.

Državni sekretar SAD će u Ankari razgovarati i sa ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, a zvaničnici iz ovih dveju savezničkih zemalja članica NATO-a kažu da će ministri razgovarati o pitanjima među kojima je i sukob u Siriji.

Visoki američki zvaničnik dolazi u posetu Turskoj nakon što je Ankara saopštila da je njena vojna ofanziva na severu Sirije završena, ne precizirajući da li to znači i povlačenje njenih trupa iz te ratom razorene zemlje.

Veze između Ankare i Vašingtona bile su napete pod administracijom bivšeg predsednika SAD Baraka Obame zbog saradnje SAD sa kurdskom milicijom u Siriji koja se bori protiv Islamske države.

S druge strane, Ankara smatra Jedinice za zaštitu naroda (YPG), miliciju sirijskih Kurda, „terorističkom grupom“ povezanom sa kurdskim separatistima koji vode pobunu unutar Turske od 1984, ali ih Vašingtom smatra najboljom snagom u borbi protiv Islamske države.

Sa Obaminom administracijom bilo je i tenzija u vezi sa zahtevom Ankare za izručenje muslimanskog propovednika Fetulaha Gulena koji godinama živi u egzilu u SAD, a koga Turska optužuje da je organizovao neuspeli pokušaju puča u toj zemlji jula 2016.

Turski zvaničnici se nadaju da će se odnosi sa SAD popraviti pod Trampovom administracijom i tvrdi da Vašington „ozbiljnije“ shvata pitanje Gulenovog izručenja, mada američka administracija nije otvoreno govorila ni o kakvoj promeni stava s tim u vezi.

Juče je, međutim, došlo do novih tenzija na relaciji Ankara-Vašington nakon što su SAD pritvorile direktora turske državne banke Hakana Atilu, optuživši ga da je pomagao u ilegalnim transakcijama miliona dolara kroz američke banke za iransku vladu i druge iranske institucije, napominje francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Ankarareks tilerson
Komentari (0)
Dodaj komentar