Tilerson: Nema ni trunke istine u navodima o mom odlasku

Američki državni sekretar Reks Tilerson negirao je navode da će otići sa funkcije i da će na njegovo mesto doći direktor CIA Majk Pompeo.

Na pitanje ima li imalo istine u mnogobrojnim navodima s tim u vezi koji su se pojavili tokom protekle nedelje, Tilerson je Rojtersu odgovorio: „Nimalo“.

„Ljudi treba da se informišu iz boljih izvora“, rekao je on u kratkom intervjuu u Stejt departmentu, uoči večere u čast dobitnika ovogodišnjih nagrada Centra Kenedi.

Tilerson je izrazio nadu da će i iduće godine prisustvovati prijemu u iste svrhe.

„Biću ovde dok god mogu da budem koristan i da postižem rezultate. A postižemo mnogo toga“, istakao je on.

Visoki zvaničnici američke administracije rekli su u četvrtak da predsednik Donald Tramp planira da smeni Tilersona sa mesta najvišeg diplomate SAD, čiji su odnosi sa predsednikom zategnuti zbog Tilersonovog blažeg stava o Severnoj Koreji i drugih političkih razilaženja.

Međutim, Tramp je u petak opovrgao navode o predstojećoj smeni Tilersona, istakavši na Tviteru da sa njim dobro sarađuje i da taj diplomata „nikud neće otići“.

Dan ranije, Bela kuća je saopštila da Tilerson ostaje državni sekretar SAD uprkos navodima u medijima o njegovoj smeni, i istakla da za sada neće biti nikakvih izmena, preneo je Rojters.

Ipak, portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders u petak nije demantovala navode da Tramp razmatra smenjivanje Tilersona, rekavši da se Tilerson prethodnog dana sastao sa Trampom i dodavši da „kada predsednik izgubi poverenje u nekoga, on ne ostaje na funkciji, preneo je AP.

Američki državni sekretar je, takođe u petak, navode da Bela kuća želi da ga smeni sa funkcije ocenio kao „smešnu ideju“.

„To je smešno“, rekao je Tilerson novinarima u odgovoru na pitanje kako ocenjuje komentare visokih američkih zvaničnika koji tvrde da predsednik SAD razmatra mogućnost da ga smeni sa najvišeg diplomatskog položaja, preneo je AP.

Isti zvaničnici su naveli i da je glavni Trampov kandidat za novog državnog sekretara direktor CIA-e Majk Pompeo.

Prema ranije utvrđenim planovima, Tilerson bi iduće nedelje trebalo da počne zvaničnu posetu Evropi.

Plan Bele kuće, koji Tramp još nije potpisao, doveo bi do značajne promene u njenim redovima u ranoj fazi Trampovog mandata, a doveo bi i do upražnjenog mesta na čelu CIA-e za koje zvaničnici navode da bi mogao da ga popuni republikanski senator iz Arkanzasa Tom Koton.

Takva promena mogla bi da rezultira značajnom promenom i tona i pravca predsedničke spoljne politike, zaključuje američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

reks tilerson
Komentari (0)
Dodaj komentar