Tilerson: Rusija snosi odgovornost za hemijske napade u Siriji

Rusija, koja podržava sirijske vlasti, snosi odgovornost za napade hemijskim oružjem u Siriji, izjavio je danas u Parizu šef američke diplomatije Reks Tilerson.

„Čak i juče je bilo više od 20 civila, pretežno dece, žrtava napada navodno hlorom“, rekao je Tilerson.

„Bez obzira na počinioce napada, Rusija na kraju snosi odgovornost za žrtve u istočnoj Guti“, oblasti u blizini Damska, rekao je američki državni sekretar koji je podsetio da su SAD 2013. godine potpisale sporazum o hemijskom razoružavanju Sirije.

Tilerson je rekao da nedavni napadi u istočnoj Guti povećavaju sumnju da snage sirijskog predsednika Bašara el Asada mogu da nastave upotrebu hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda.

Šef američke diplomatije je takodje zamerio Rusiji što u Savetu bezbednosti UN blokira obnavljanje mandata medjunarodnih istražitelja o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

„Rusija bi barem trebalo da ne stavlja veto ili da se uzdrži u budućem glasanju o tom pitanju“, dodao je Tilerson koji je doveo u pitanje celokupnu akciju Rusije u rešavanju sirijske krize.

„Neuspeh Rusije da reši pitanje hemijskog oružja u Siriji navodi nas na pitanje koliko je ta zemlja uspela u rešavanju krize u celini“, rekao je američki državni sekretar.

Tilerson je govorio u Parizu, gde su SAD, Francuska i još 22 zemlje najavile osnivanje nove organizacije sa ciljem da se identifikuju i kazne oni koji koriste hemijsko oružje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Balkan

    Rekoh u nedavnom komentaru da su ovi svi jeli bunike ili su na nekim teskim lekovima. Kako inace protumaciti da je Rusija kriva za hemijsko oruzje kada su medjunarodne snage pokupile sve sto je bilo uskladisteno. Sa druge strane ovo podseca malo na ono oko Iraka sa tz. oruzjem za masovno ubujanje koje nikada nije zazivelo niti pronadjeno. Cim se smirila situacija oni nastavili da naoruzavaju i treniraju tz. oslobodilacku vojsku durgi naziv za teroristike grupe koje Amerika podrzava. Ma koje bunike definitvno su na teskim lekovima kao i onaj direktor CIA agencije.