Tilerson i Si obećali saradnju na jačanju odnosa

Poslednjeg dana svoje prve posete Aziji u svojstvu američkog državnog sekretara, Reks Tilerson sastao se u Pekingu sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom s kojim se saglasio da će raditi na jačanju odnosa dve zemlje, koji su zategnuti zbog nesuglasica po pitanju Severne Koreje i trgovine.

Sastanak dvojice lidera usledio je samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang izvelo probu novog raketnog motora u stanici za lansiranje Tongčang-ri i u vreme kada su u toku pregovori o sastanku Sija i američkog predsednika Donalda Trampa, primećuje AFP.

„SAD se raduju prvom sastanku predsednika Donalda Trampa i njegovog kineskog kolege Sija Đinpinga“, istakao je Tilerson u razgovoru sa Sjiem i poručio da Tramp smatra veoma važnom svoju komunikaciju sa kineskim predsednikom, preneo je AP.

On je dodao da se američki predsednik raduje prilici da poseti Kinu u budućnosti.

Si je Tilersonu preneo da su on i Tramp uvereni da je potrebno napraviti zajedničke napore kako bi se unapredila kinesko-američka saradnja i da veruju da mogu da obezbede da odnos dve zemlje napreduje na „konstruktivan način u novoj eri“.

Tilerson se tokom posete Kini sastao i sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Vang Jiem koji je ocenio da je imao „iskrene, pragmatične i produktivne“ razgovore sa državnim sekretarom SAD poručivši da pitanje Severne Koreje mora da bude rešeno mirno i diplomatskim sredstvima.

Vang je naveo da teme o kojima je razgovarao sa Tilersonom, pored Severne Koreje uključuju i Tajvan i bilateralnu trgovinu, prenosi Rojters.

Tilerson je rekao da su američka i kineska strana potvrdile odlučnost u ubeđivanju Pjongjanga, koji ima brzo napredujući nuklearni program i program balističkih raketa, da Severna Koreja treba da izabere bolji put. Američki državni sekretar je kazao da se Vang složio da dve zemlje rade zajedno kako bi ubedile Severnu Koreju da skrene sa sadašnjeg puta.

Tokom azijske turneje, Tilerson je boravio i u poseti Japanu i Južnoj Koreji, gde je poručio da će Vašington prekinuti sa „neuspelim pristupom strateškog strpljenja“ sa Pjongjangom i upozorio da je moguća vojna akcija SAD protiv Severne Koreje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

reks tilersonsi đinping
Komentari (0)
Dodaj komentar