Tim astronoma u kome je i Srpkinja otkrio „nebeski auto-put“ (video)

Astronomi su otkrili „nebeski auto-put“ kojim će se mnogo brže putovati kroz Sunčev sistem nego što je do sada bilo moguće. Ovo otkriće će doprineti da svemirske letelice mnogo brže plove kroz beskonačna svemirska prostranstva.

Izuzetnu mrežu „nebeskih auto-puteva“ otkrio je međunarodni tim istraživača, među kojima je i naučnica iz Srbije Nataša Todorović, i njene kolege iz Sjedinjenih Država.

Ovim rutama komete i asteroidi prelaze razdaljinu od Jupitera do Neptuna za nepunu deceniju i prevaljuju zapanjujućih 100 astronomskih jedinica za manje od jednog veka.

Jasnije rečeno, jedna astronomska jedinica je približno udaljenost od Zemlje do Sunca i iznosi oko 150 miliona kilometara. Udaljenost između Jupitera i Neptuna je skoro 25 astronomskih jedinica.

Naučnici navode da bi se ova mreža mogla koristiti za relativno brzo slanje svemirskih letelica u udaljene krajeve našeg Sunčevog sistema i za posmatranje i i razumevanje bliskih objekata koji prolaze pored Zemlje a koji bi se mogli sudariti sa našom planetom.

Tim je posmatrao dinamičku strukturu ruta koje čine povezan niz lukova unutar takozvanih svemirskih priključnih putanja koji se protežu od pojasa asteroida do Urana i šire.
Ovaj novootkriveni fenomen deluje tokom nekoliko decenija, za razliku od stotina hiljada ili miliona godina koje su tipične za dinamiku Sunčevog sistema.

Stručnjaci kažu da su najuočljivije lučne strukture povezane sa Jupiterom i snažnim gravitacionim silama koje on proizvodi.

„Ne treba da čudi što Jupiter može da indukuje prelazak velikih razdaljina na vremenskoj skali od nekoliko decenija, jer su i dosadašnje svemirske misije bile dizajnirane za trasport pomoću Jupitera, a letelice ‘Vojadžer 1’ i ‘Vojadžer 2’ su primeri za to“, navode astronomi u svom radu koji je objavljen u časopisu Sajens advansis, pod neobičnim naslovom „Lukovi haosa u Sunčevom sistemu“.

„Ipak, njihov široko rasprostranjen uticaj na prirodna nebeska tela uglavnom je potcenjen i neistražen“, dodaju istraživači.

Strukture „nebeskog autobana“ otkrivene su prikupljanjem numeričkih podataka o milionima orbita u našem Sunčevom sistemu i ukrštanjem brojeva o tome kako se te orbite uklapaju u već poznate svemirske priključne putanje.

Tim naglašava da njihove rezultate treba dodatno proučiti, da bi se utvrdilo kako bi te puteve mogle da koriste svemirske letelice i kako se te priključne putanje ponašaju u blizini naše planete, prenosi RTS.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

američki izborisukobi
Komentari (0)
Dodaj komentar