Tomić: Preliminarno smrt žene nepovezana sa vakcinom

ZAGREB – Direktor Hrvatske agencije za lekove (HALMED) Siniša Tomić izjavio je da se preliminarno smatra da se ne radi o povezanosti smrti i imunizacije u slučaju 91-godišnjakinje, koja je preminula nakon primljene vakcine AstraZeneka.

Tomić je sinoć za Dnevnik HTV-a najavio da će zasedati zajednička komisija HALMED-a i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koja će početkom iduće nedelje doneti konačan zaključak.

Tomić je naveo da je o slučaju 91-godišnje osobe koja je preminula tri dana nakon što je primila vakcinu tražena potpuna dokumentacija koju temeljno treba da prouče službe za farmakovigilanciju i praćenje rizika, prenosi Hina.

Direktor HALMED-a je na pitanje šta treba da se dogodi da i Hrvatska suspenduje imunizaciju AstraZenekinom vakcinom odgovorio da je za to potreban opravdan zdravstveni okidač, odnosno grupisanje vrlo sličnih nuspojava koje bi bile vezane ili za određenu seriju ili uopšteno za nekakvu vakcinu ili lek.

Tomić je rekao i da je do sada u Hrvatskoj zabeleženo 14 prijava nuspojava sa smrtnim ishodom, u devet slučajeva se radi o Fajzerovoj, u pet o AstraZenekinoj vakcini.

Naglasio je da je u šest slučajeva isključena bilo kakva povezanost vakcine i smrti, da u dva slučaja nije verovatna povezanost, dok se za šest slučajeva još čeka dodatna dokumentacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar