Trajna zabrana zvaničnicima-lobistima stranih vlada

Predsednik SAD Donald Trump potpisao je u subotu izvršnu uredbu kojom je članovima svoje administracije uveo trajnu zabranu lobiranja za strane vlade i strane političke stranke.

Agencije prenose da Trampova uredba takođe obavezuje njegove zvaničnike da se uzdrže od lobiranje za sopstvene interese u perioodu od pet godina nakon odlaska iz administracije, a oni takođe moraju da se obavežu i da neće lobirati bilo kog vladinog zvaničnika u periodu od dve godine.

Tramp je ovom uredbom ispunio deo obećanja koje je dao tokom predizborne kampanje da će „isušiti močvaru“ u Vašingtonu.

Navodi se da je Tramp kazao da oni koji žele da rade za njega treba da se usredsrede na posao koji će raditi za američki narod, a ne na buduće prihode ostvarene pokušajima prodaje uticaja koji će imati nakon što okončaju službu u vladi.

AP navodi da su zvaničnici Trampove administracije opisali ove zabrane kao istorijske, ali agencija dodaje da još uvek nije jasno kako će one biti primenjene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lobiranjestrane vladezabrana
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • petar

    Opa, sada će teško proći uticaj Merkelove koja je dala milione za Klintonovu protiv Trampa. (Soroš i ekipa-njihovo carstvo je na zalasku) Počinje se sa čistim računima!

  • Radoslav Radović

    Lobiranje je kriminal koji je bio normalan dio Američke demokratije.Albanci su novcem od droge lobirali preko Klintonovih sve dok Klinton nije napravio privatni njegov rat.Teško će Tramp isušiti močvaru o kojoj govori, jer se nnogo novca dobiva na osnovu raznog kriminala.Sve pohvale i za zaistavljanje barem ovoga u kongresu.