Tramp doneo odluku o sporazumu s Iranom, ali ne kaže koju

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da je doneo odluku da li da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, ali da ne želi da kaže šta je odlučio.

Danas će u Njujorku biti održan sastanak predstavnika SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Irana, zemalja učesnica u tom sporazumu iz 2015. godine, prema kojem je Iran pristao da ograniči svoj nuklearni program da bi mu bile ukinute medjunarodne sankcije.

Taj sastanak uslediće dan posle Trampovog govora u Ujedinjenim nacijama, u kojem je žustro napao Iran, čiji je režim nazvao „otpadničkim“, i nuklearni sporazum koji je šest velikih sila sklopilo s tom zemljom.

Predsednik Irana Hasan Rohani povećao je tenzije pred sastanak, pošto je jučerašnji govor američkog predsednika okarakterisao kao „neznalački“ i „neprikladan“ za UN.

Pošto su ga novinari upitali o nuklearnom sporazumu, Tramp je rekao da je „odlučio“, a kada su ga pitali za detalje, odgovorio je da će ih „obavestiti“.

Rohani je u obraćanju UN rekao da njegova zemlja neće prva prekršiti nuklearni sporazum, ali da će „odlučno odgovoriti ako ga prekrši bilo koji drugi učesnik“.

„Biće velika šteta ako taj sporazum unište mangupske pridošlice u svetsku politiku“, rekao je Rohani, nedvosmisleno aludirajući na Trampa.

Tramp je juče u UN nazvao nuklearni sporazum s Iranom „sramotom“ za SAD i rekao da vlada Irana „maskira korumpiranu diktaturu lažnim prividom demokratije“ i nemilosrdno vrši represiju nad svojim gradjanima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar