Tramp, Flin i mediji – ko će iz skandala izaći kao dobitnik?

Najveća drama u Beloj kući od dolaska Trampa, prvi otkaz u Beloj kući, najdramaticniji dogadaj koji je zadesio haotičnu Trampovu administraciju, odlazak jednog od tri Trampova jastreba – sve to sadržano je u medijskim naslovima koji prate odlazak Majkla Flina s pozicije savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika.

Od priče koju je preneo En-Bi-Si njuz, a prema kojoj su i Flin i Trampov tranzicioni tim negirali da se sporni razgovor Flina i ambasadora Rusije Sergeja Kisljakova o sankcijama koje je odlazeća predsednička administracija Baraka Obame uvela Moskvi uopšte dogodio, pa do otkaza savetniku za nacionalnu bezbednost rastao je i naboj kojim se priča servira u medijima.

Kako se ispostavilo, Flin je ipak taj razgovor obavio, ali sasvim nenamerno, kako kaže, nije odmah o njemu obavestio ni svog predsednika ni njegovog zamenika, da bi se potom, kako navodi u ostavci, izvinio i jedno i drugom, a oni izvinjenje prihvatili.

Od „punog poverenja“ koje Tramp ukazuje svom savetniku, o čemu je savetnica u Beloj kući Kelien Konvej govorila u trenutku kada je Flin još pokušavao da „preživi“ kontroverzu vezanu za njegove kontakte sa ruskim zvanicnicima pre Trampovog preuzimanja funkcije, došlo se do toga da najbližem saradniku bude uručen otkaz.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, s druge strane, smatra to „unutrašnjom stvari“ Sjedinjenih Americkih Država.

„Time smo rekli smo sve što želimo da kažemo“, rekao je Peskov na konferenciji za novinare, a preneo Rojters.

Činjenica je u ovom slučaju da je određeni broj savetnika predsednika SAD ohrabrivao šefa Bele kuće da razmisli o davanju otkaza savetniku za nacionalnu bezbednost.

Tramp je, inače, tri ključne pozicije vezane za nacionalnu bezbednost poverio konzervativcima, među njima i Flinu, a upravo ga je on „izdao“, što je, po Gardijanu, uslovilo „najdramatičniji dogadaj koji je zadesio haotičnu Trampovu administraciju“.

Na stranu što je Flin najpre potpredsedniku Majku Pensu rekao da nije razgovarao sa ambasadorom Rusije, jer bi takav kontakt mogao da bude kršenje američkog zakona, s obzirom da običnim građanima nije dozvoljeno da vode spoljnu politiku.

Prema takozvanom Logan zakonu iz 18. veka neovlašćenim građanima zabranjeno je pregovaranje sa zvaničnicima država koje su u sporu sa SAD.

Mediji trenutno spekulišu na temu da li je gore to što Tramp i Flin za to nisu znali, ili možda što su taj zakon namerno prekršili.

Nepobitna je činjenica, međutim, da je Flin izbrukao i potpredsednika Pensa, negirajući razgovor s ruskim ambasadorom, a zbog čega je Pens doveo u zabludu čitavu americku javnost braneći Flina na nacionalnoj televiziji.

Bela kuća je nakon svega prelomila i pre dva dana je Flin dobio naslednika, p je sada u ulozi vršioca dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost penzionisani general Džozef Kelog.

Da podsetimo, Flinova se ostavka desila nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Ministarstvo pravde upozorilo Belu kuću prethodne nedelje da bi Flin mogao biti „ranjiv na ucene“ zbog kontakata sa ambasadorom Kisljakom i to pre inauguracije Trampa 20. januara.

A samo četiri meseca ranije, u vreme kada je Donald Tramp bio praktično autsajder u predsednickoj trci, on i njegov savetnik Majkl Flin zajedno su pravili program zaštite nacionalnih interesa upozoravajući da Hilari Klinton nije bila u stanju da to uradi, pre svega zbog skandala sa imejlovima, a da oni jesu.

Mediji sada konstatuju da su bili u pravu za Klintonovu, ali da se ni sami nisu na tom planu proslavili.

To što je Flin najpre poricao „nedozvoljene“ kontakte, a da je pri tome o ukidanju američkih sankcija Rusiji razgovarao opušteno mobilnim telefonom, ne samo da dovodi u pitanje upravo program zaštite nacionalnih interesa, već mediji procenjuju da bi Flinov odlazak mogao biti pravo otrežnjenje na početku Trampovog mandata, ali i da bi mogao usporiti „omekšavanje“ odnosa s ruskim predsednikom Putinom.

Mediji podsećaju i da je Flin 2015. godine bio u Moskvi, gde je prisustvovao proslavi desetogodišnjice rada televizije „RT“ i da je tada sedeo za istim stolom sa Vladimirom Putinom.

U jednom od tekstova o tom, najnovijem skandalu u Beloj kući, zaključuje se da je Tramp ponovo pomesao visoku politiku sa svojim rijaliti programom „Šegrt“, u kome je bio bog i batina.

„Jer, on možda ima funkciju najmoćnijeg čoveka u SAD, ali za svaku bitnu odluku mora da dobije dozvolu, a za svaku grešku odgovornost će biti samo njegova“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bela KućaDonald Trampmajkl flin
Komentari (0)
Dodaj komentar