Tramp ide u London, na sastanku sa Mej najavio posetu

Sastanak predsednika SAD Donalda Trampa i premijerke Velike Britanije Tereze Mej započeo je danas, a američki predsednik je najavio svoju posetu Londonu.

„Doćićemo u London“, rekao je Tramp, i dodao da će se „razraditi“ pitanje tačnog vremena dolaska, prenosi BBC.

Kako se navodi, Tramp je poručio i da očekuje da „moćan“ trgovinski sporazum sa Britanijom bude „vrlo brzo“ gotov i naveo da ne postoji država koja bi Sjedinjenim državama mogla da bude bliža od Velike Britanije.

„Nema države koja bi mogla da nam bude bliža. Radili smo na trgovinskom sporazumu koji će biti veoma velika stvar, veoma moćna stvar, velika za obe države i smatram da će to biti učinjeno veoma brzo“, rekao je Tramp obraćajući se novinarima na samitu Grupe 20 (G20) koji se održava u Hamburgu.

Međutim, bivši britanski diplomata Sajmon Frejžer izneo je sumnju u to koliko brzo bilo kakav dogovor može da bude postignut.

„Poenta je da mi ne možemo da pregovaramo sa njima ili sa bilo kim drugim dok ne napustimo Evropsku uniju. Amerikanci i ostali neće pregovarati sa nama dok ne saznaju kakav će biti naš odnos sa EU, jer je pristup koji imamo u Evropi veoma važan za prednosti koje mogu da dobiju od odnosa koje oni imaju sa nama“, reko je Frejžer.

Američkog predsednika tokom dana nakon sastanka sa britanskom premijerkom očekuju i sastanci sa ostalim zvaničnicima, među kojima su indonežanski predsednik Džoko Vidodo, premijer Singapura Li Sijen Long, japanski premijer Šinzo Abe i kineski predsednik Si Đinping.

Kako se navodi, u toku sastanka sa Trampom, od britanske premijerke se očekuje da pozove američkog predsednika da ponovo razmotri svoju odluku o izlasku SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

„Uputiću tu poruku. Nastaviću da šaljem poruku da Ujedinjeno Kraljevstvo veruje u važnost Pariskog sporazuma“, izjavila je ranije Tereza Mej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

londontereza mejTramp
Komentari (0)
Dodaj komentar