Tramp o 11. septembru: Amerika ne može biti zastrašena

Predsednik SAD Donald Tramp odao je danas počast za gotovo 3.000 žrtava napada 11. septembra 2001. navodeći da Amerika nikad to neće zaboraviti i da neće dozvoliti da bude zastrašena.

„Užas i patnje tog teškog dana urezani su naša sećanja zauvek“, rekao je američki predsednik na ceremoniji u Pentagonu, gde se srušio jedan od četiri aviona koje su oteli članovi Al Kaide.

On je rekao da se tog dana svet promeno ali da su se i svi u SAD promenili, sećajući se napada koji su traumatizovali zemlju ali koji su takodje pokrenuli veliku vojnu ofanzivu u Avganistanu da se izbace talibani na vlasti, koji su štitili nalogodavce napada.

„Amerika ne može biti zastrašena“, upozorio je Tramp „teroriste koji su pokušali da slome odlučnost“ SAD.

„Radimo tako da oni nikad neće imati utočište sa koga da pokrenu napad na našu zemlju. Neće imati nigde da se sakriju na zemaljskoj kugli“, rekao je on.

Neposredno pred početak ceremonije Tramp je sa suprugom Melanijom održao minut ćutanja u bašti Bele kuće.

Kao i svake godine od kada su se dogodili napadi, minut ćutanja obeležen je u 8.46 po lokalnom vremenu (14.46 po centralnoevropskom vremenu), trenutak kada je prvi otet avion udario u jednu od dve kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku.

U istom trenutku minut ćutanja je održan in na Graund Ziro u Njujorku, gde su se hiljade ljudi okupili ispred spomenika sagradjenog na mestu gde su bile srušenekule bliznakinje. U Njujorku je ceremoniji prisustvovao gradončelnik Bil de Blazio i njegov prethodnik Majkl Blumberg.

Rodjaci žrtava čitali su na smenu dvoje po dvoje dug spisak od gotovo 3.000 poginulih u tim napadima, najtežim ikad počinjenim na američkom tlu. Čitanje je prekinuto samo u 9.45 kada je drugi avion pogodio drugu kulu.

Kao svake godine, od predveče do zore dva velika snopa plavog svetla biće upaljena u znak sećanja na dve nestale kule.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar