Tramp obećao mirovni plan za bliskoistočni sukob za tri do četiri meseca

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da podržava rešenje o dve države za izraelsko-palestinski sukob i izrazio uverenje da će Palestinci da se „vrate za pregovarački sto“.

U izjavama na margini Generalne skupštine UN u Njujorku američki predsednik je dodao da bi njegova administracija mogla da napravi mirovni plan za region za „dva, tri ili četiri meseca“.

„Zaista mislim da će se nešto dogoditi. Moj je san je da to postignem pre kraja mog prvog mandata“  u januaru 2021, rekao je Tramp novinarima pred sastanak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom na margini zasedanja Generalne skupštine UN. 

Tramp je rekao da podržava Netanjahua „100 odsto“ ali da će Izrael morati da uradi nešto što je dobro za drugu stranu.

„Dogovori moraju da budu dobri za obe strane“, rekao je on i izrazio mišljenje da Palestinci „zapravo žele nešto da urade. 

On je rekao da je siguran da će se Palestinci koji su zamrzli sve kontakte s američkom administracijom od kada je ona priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela krajem 2017.godine „vratiti za pregovarački sto“.

„Svidja mi se rešenje s dve države… mislim da to najbojlje funkcioniše, to je moj osećaj“, rekao je Tramp.

Do sada je zvaničan stav Trampove adminsitracije bio da se podržava rešenje koje bi prihvatile dve strane, izraelska i palestinska, nije se ni podržavalo ni odbacivalo rešenje o dve države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar