Tramp obećao: Otkriću ko stoji iza ubistva Kenedija

Decenijama nakon ubistva najpopularnijeg predsednika vrte se brojne teorije zavere. Američki predsjednik Donald Tramp izjavio j da će odobriti objavu preostalih klasifikovanih dokumenata o atentatu na predsednika Džona Kenedija 1963. godine.

„Kao predsednik odobriću otvaranje blokiranih i klasifikovanih dosijea o JFK-u„, napisao je Tramp na Tviteru.

Američki nacionalni arhiv je kroz godine već objavio većinu dokumenata o atentatu, ali poslednji delovi dosijea još su uvek tajni i samo je Tramp ovlašćen da odluči hoće li ostati zatvoreni za javnost ili objavljeni u redigiranom obliku.

Kenedijevo ubistvo u Dalasu 22. novembra1963. jedan je od najvažnijih datuma u američkoj istoriji i do danas je popularna tema teoretičara zavere, iako je službena istraga zaključila da je za atentat odgovoran usamljeni napadač, Li Harvi Osvald.

https://twitter.com/Sarah_Alden83/status/921745715210076160

Uprkos nekim utemeljenim sumnjama u nalaz istrage i teorijama koje tvrde da su u atentat bili uključeni organizovani kriminal, Kuba ili agenti američke tajne službe, teoretičari zavere još uvek nisu pružili nikakav dokaz da je Osvald imao pomagače, prenosi Express.

Vašington Post piše kako stručnjaci ne smatraju da će dokumenti doneti neke nove bombastične informacije, ali bi mogli da rasvetle aktivnosti atentatora kada je bio u Meksiko Sitiju krajem septembra 1963., kao i delovanje kubanskih i sovjetskih špijuna. Kenedi je ubijen u 46. godini i do danas je ostao jedan od najomiljenijih američkih predsednika. U to vreme Alen Duls bio je direktor CIA-e i njegova porodica imala je dugogodišnje iskustvo sa spoljnim poslovima.

Osvald je na svoju listu za odstrel stavio agenta FBI-ja Džejmsa Hostija, desničarskog generala Edvina Valkera i potpredsednika Ričarda Niksona. Na vrhu liste bio je guverner Teksasa Džon Konali. Pored njegovog imena bio je nacrtan bodež sa kog je kapala krv. Agent Hauard predao je knjižicu FBI-ju. Dugo vremena nakon toga saznao je da je ta stranica sa četiri imena istrgnuta iz adresara.

Novinar Los Anđeles Tajmsa je pre nekoliko godina napisao knjigu o Kenedijevom ubistvu, „The Accidental Victim“ i od tada pokušava da otkrije da li je prava meta Lija Osvalda na dan ubistva bio guverner Konali, a ne Kenedi. Inače, Osvaldova priča počela je 1962. godine kada je nakon otpusta iz američkih marinaca bio stacioniran u Sovjetskom savezu. Marinci su tu odluku kasnije promenili i obeležili ga kao nepoželjnog. Osvald više nije bio toliko entuzijasta oko života u Rusiji, imao je ženu i dete i mislio je da će mu biti bolje u Americi. Poslao je molbu Konaliju, glavnom zapovedniku mornarice u to vreme da mu pomogne, ali Konali mu nije ispunio želju. Osvalda je posebno razjarilo kada je vidio da se Konali kasnije kandidovao za guvernera. Kada se vratio u Teksas, nije mogao da nađe posao i za to je takođe krivio Konalija. Prilikom sjedočenja nakon Kenedijevog ubistva, Osvaldova supruga je rekla kako je meta bio Konali, a ne Kenedi, a to je ponovila u novom svedočenju 1978. godine.

Osim toga, ništa nije ukazivalo na to da Osvald ima bilo kakve neprijateljske osećaje prema Kenediju. Upravo suprotno, podržavao je njegovu politiku. Nikome, pisao je svojevremeno LA Tajms, nije jasno zašto su se ovakvi dokazi ignorisali u službenim istragama, a glavno pitanje do danas je ostalo neodgovoreno – ko je iz Osvaldovog adresara istrgao stranicu s popisom ljudi koje treba da ubije. Na to je pitanje pokušao da odgovori agent Hauard. Prvi njegov odgovor je bio da je to napravio tadašnji šef FBI-ja J. Edgar Huver, jer nije želeo da se ime agenta Hostija spominje u istrazi. Drugi odgovor je da je to napravio Lindon Džonson, koji nije hteo da njegovog bliskog prijatelja Konalija upliću u istragu, pa možda čak i okrive za atentat.

Oko Kenedijevog ubistva već godinama kruže razne teorije, a autor i novinar LA Tajmsa Džejms Reston koji je napisao više knjiga o Kenedijevom ubistvu tvdi da se nijedna teorija ne poklapa sa Osvaldovim stilom života. Osvald, piše Reston, nije bio hladnokrvni ubica i teorija da se Kenedi slučajno našao na vatrenoj liniji i dobio metak namenjen Konaliju, koji se vozio sa Kenedijem u trenutku ubistva, za Restona je jedna od onih u koju najviše veruje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Donald TrampDžon Kenedi
Komentari (0)
Dodaj komentar