Tramp otpustio Džona Boltona, svog savetnika za nacionalnu bezbednost

Američki predsednik Donald Tramp otpustio je svog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

U danas objavljenoj tviter poruci Tramp je rekao da se „snažno nije slagao“ sa mnogim Boltonovim predlozima, kao i mnogi drugi u administraciji.

„Obavestio sam Džona Boltona sinoć da nam nisu više potrebne njegove usluge u Beloj kući“, napisao je Tramp na Tviteru i rekao da mu je Bolton jutros predao ostavku.

On je dodao da se zahvaljuje Boltonu za njegovu službu i najavio da će imenovati novog savetnika za nacionalnu bezbednost iduće nedelje.  

Bolton je ubrzo posle ove Trampove poruke poslao svoju tviter poruku gde je naveo da je ponudio da podnese ostavku juče.

Kako je rekao, predsednik Tramp je na to odgovorio „hajde da pričamo o tome sutra“.

Vest o Boltonovoj smeni bila je iznenadjenje za mnoge u Beloj kući. Samo sat pre Trampove tviter poruke, kancelarija za medije je najavila da će se Bolton pridružiti državnom sekretaru Majku Pompeu i ministru finansija Stivu Mnučinu u brifingu za novinare.

Bolton je Trampov treći savetnik za nacionalnu bezbednost imenovan u aprilu 2018. godine posle odlaska generala H.R Makmastera.

Bolton je važio za pristalicu „tvrde linije“ u spoljnoj politici još od administracije Ronalda Regana, a postao je poznat po svojoj glasnoj podršci ratu u Iraku dok je bio američki ambasador pri UN pod predsednikom Džordžom V. Bušom.

U Trampovoj adminsitraciji on je upozoravao na predsednikovo brzo približavanje Severnoj Koreji i bio je protiv Trampove prošlogodišnje odluke da povuče američke trupe iz Sirije. On je vodio tihu kampanju unutar adminsitracije i sa saveznicima u inostranstvu da ubedi Trampa da zadrži američke trupe u Siriji da bi se suprotstavile preostalim pripadnicima Islamske države i iranskom uticaju u regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar