Tramp razmišlja da za ambasadora u UN postavi otvorenog homoseksualca

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp razmatra mogućnost da za novog ambasadora u UN postavi Ričarda Grenela, homoseksualca koji se otvoreno izjašnjava o svojoj seksualnoj orijentaciji, a da za predsednika Republikanskog nacionalnog komiteta izabere ženu, Ronu Romni Mekdanijel.

Prema rečima neimenovane osobe upoznate s planovima prenosa vlasti, Grenel bi mogao da bude novi predstavnik SAD u najvećoj svetskoj organizaciji, a njegov izbor morao bi da potvrdi i gornji dom američkog Kongresa Senat.

Grenel bi u u tom slučaju bio prvi „otvoreni“ homoseksualac na visokom diplomatskom položaju koji je na nivou člana vlade.

Grenel je bio portparol američke delegacije u UN za vreme administracije Džordža Buša Mladjeg, a bio je i savetnik za spoljnu politiku republikanskog predsedničkog kandidata Mita Romnija na izborima 2012.

Tramp, takodje, razmišlja i da imenuje liderku republikanaca u Mičigenu Ronu Romni Makdanijel za šefa Republikanskog nacionalnog komiteta.

Romni Makdanijel, nećaka Trampovog kritičara i predsedničkog kandidata republikanaca Mita Romnija 2012, bila bi prva žena na čelu Republikanske partije posle više decenija.

Ona je izjavila da je planirala da se ponovo kandiduje za šefa republikanaca u Mičigenu, ali da je zainteresovana „za šta god Tramp želi“.

AP ocenjuje da bi njeno postavljanje za predsednika Republikanskog nacionalnog komiteta bio pokušaj da se pomogne partiji posle izborne kampanje u kojoj je Tramp ponižavao žene.
 
Američka agencija takodje navodi i da bi postavljanje Grenela za ambasadora u UN ublažilo zabrinutost gej zajednice zbog stavova potpredsednika Majka Pensa o istopolnim brakovima dok je bio guverner Indijane. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar