Trampov zet i savetnik: Razboriti Palestinci će podržati mirovni plan

Visoki savetnik i zet predsednika SAD Donalda Trampa ocenio je danas da će „razborito“ palestinsko rukovodstvo hteti da pregovara s Izraelom na osnovama mirovnog plana Bele kuće kada bude obelodanjen, ocenivši da status kvo „nije prihvatljiv“.

„Ako postoji razborito rukovodstvo i razborit plan, oni će doći za sto“, rekao je Džared Kušneru u intervjuu za Si-En-En (CNN) .

Ocenio je da je postignut napredak ka miru na Bliskom istoku, ali nije ulazio u detalje, rekavši da lideri obeju strana moraju praviti ustupke.

„Mislim da smo mnogo napredovali. Predsednik je napravio dobar posao ne dozvolivši da stari način ramišljanja ograniči njegove akcije“, rekao je Kušner, dodavši da će se stanje pogoršati ako se nastavi status kvo, te da će lideri jednom morati da „učine hrabre korake“ i postignu kompromis.

Trampov savetnik je izrazio nadu da će se naći rukovodstvo spremno da to uradi.

Iako se mirovni plan već dugo najavljuje, detalji se ne znaju. Palestinci su rekli da neće saradjivati sa SAD da bi se taj plan primenio kada jednom bude predstavljen.

Tramp je izraelsko-palestinski sporazum koji će predložiti, nazvao „konačnim“ i na sastanku s premijerom Izraela Benjminom Netanjahuom u septembru najavio da će biti obelodanjen u naredna četiri meseca.

Palestinsko rukovodstvo je prekinulo kontakte s Belom kućom pošto je Tramp u decembru prošle godine priznao Jerusalim za glavni grad Izraela. Palestinci smatraju da SAD više ne mogu biti pošten posrednik, te su najavili da će odbaciti mirovni predlog, a da ga i ne pročitaju.

Odnosi su se još više pogoršali pošto je Vašington, izmedju ostalog, ukinuo finansiranje agencije UN koja pomaže Palestincima, zatvorio palestinsku misiju u SAD i uskratio finansijsku podršku programima koegzistencije.

Medjutim, Kušner smatra da je veći jaz izmedju pregovarača, nego medju narodom i da će plan udovoljiti potrebama i Izraela i Palestinaca.

Mirovni pregovori ta dva naroda su u zastoju još od proleća 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar