Transparentnost: ALB bez napretka u borbi protiv korupcije

TIRANA – Na svetskoj listi indeksa percepcije korupcije (CPI) Transparency International za 2020. godinu, Albanija se našla na 104 od 180 mesta, a najveći razlog za to je jer nije napredovala u borbi protiv korupcije.

Ta zemlja ocenjena je sa 36 poena i u odnosu na prošlu godinu napredovala je za samo dva mesta, prenosi albanski portal Egzit.

Kako se navodi, od zemalja u regionu Albanija je rangirana gore od Srbije i Crne Gore, a bolja je od Severne Makedonije i BiH.

U rezimeu izveštaja za Albaniju navodi se da korupcija podriva odgovor zdravstvenog sistema na pandemiju virusa Kovid-19 i doprinosi krizi demokratije.

Na skali od 0 do 100 – gde 0 ukazuje na visoku korupciju i 100 ukupnih nedostataka korupcije, Albanija je ocenjena sa 36 poena, dok je ukupni svetski prosek 43 poena, a evropski 66 poena.

Istočnu Evropu, uključujući region Balkana, karakteriše nedostatak kontrole, ravnoteže i podele vlasti, a to doprinosi neuspehu u borbi protiv korupcije.

Kako se navodi, zemlje u kojima je percepcija korupcije veoma niska su Novi Zeland i danska, dok su najproblematičnije Somalija i Južni Sudan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar