Tras u Sarajevu prvo sa Turkovićevom

SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras boravi danas u poseti Bosni i Hercegovini, gde se najpre sastala sa ministarkom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Biserom Turković, a najavljeno je njeno obraćane Oružanim snagama BiH i susret sa članovima Predsedništva BiH.

Nakon susreta sa Turković, Trasova se nije obraćala medijima.

Brittansko Ministarstvo spoljnih poslova, naime, saopštilo je ranije danas da će Trasova poručiti partnerima i saveznicima da ne sme biti povlačenja u podršci Ukrajini, da će se, kako se navodi, direktno obratiti i secesionistima unutar BiH i poručiti im da je budućnost zemlje u većem partnerstvu sa NATO.

U saopštenju se, između ostalog, navodi da će Trasova još jednom potvrditi predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koji je suočen s ruskim malignim uticajem.

“Tras će iskoristiti govor pred Oružanim snagama BiH kako bi okupila saveznike za veću podršku Ukrajini, uključujući povećanu isporuku oružja i ciljanih sankcija, te ustvrditi da ‘svi moramo naučiti lekcije iz prošlosti’ u suprotstavljanju Putinu, osiguravajući da izgubi u Ukrajini”, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

Ističe se i da je BiH bila glasan partner u regiji, pozivajući se na protivzakonito ponašanje Rusije u Ukrajini.

U obraćanju Oružanim snagama BiH u Domu Armije u Sarajevu, Tras će reći da se ruska agresija “ne može smiriti” te da se “mora dočekati snagom”.

“Ne smemo dopustiti da se u Ukrajini razvije produženi i sve bolniji sukob. Moramo biti neumoljivi u osiguravanju pobede Ukrajine putem vojne pomoći i sankcija. Sada ne možemo skinuti nogu s gasa”, navodi se šta će Tras reći u svom današnjem obraćanju.

Takođe, najavili su da će, šefica britanske diplomatije ponovo potvrditi opredeljenost Velike Britanije miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu i najaviti planove za produbljivanje sigurnosnog i ekonomskog partnerstva s BiH koja se suočava sa, kako se navodi, “secesionistima i ruskim pokušajima da utiču i destabilizuju zemlju”, četvrt veka od jednog od najgorih sukoba u Evropi. Najaviće i cilj mobilizacije 100 miliona dolara ulaganja u Zapadni Balkan uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva do 2025., kroz program investicijskih partnerstava.

U saopštenju se navodi da će se Tras direktno obratiti „secesionistima unutar BiH, nakon što je Velika Britanija prošlog meseca sankcionirala dve političke ličnosti zbog njihovog destabilizujućeg ponašanja i poručuće im:

“Budućnost Bosne i Hercegovine je u suverenitetu i samoodređenju, u većem partnerstvu s NATO-om i zemljama poput Velike Britanije”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar