Tri miliona Poljaka spremno za gastarbajtere

Poljaci su u rekordnom broju potražili bolji život i veće plate u „staroj“ Evropi i prošle godine ih je prema podacima nacionalnog zavoda za statistiku u ekonomskoj emigraciji bilo 2,32 miliona, dok najnoviji izveštaj Instituta CEED pokazuje da se u gastarbajtere sprema još oko tri miliona Poljaka.

Više od tri miliona Poljaka razmišlja o tome da potraži posao u inostranstvu, najradije u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Norveškoj, a polovina njih su mlađi od 34 godine, pokazao je novi izveštaj koji objavljuje današnja Žečpospolita.

Na Zapadu je već prema procenama Glavnog ureda za statistiku prošle godine živelo i radilo 2,32 miliona imigranata iz Poljske čime je oboren rekord iz 2007. godine kada ih je van domovine bilo 2,27 miliona.

Bolji život najviše Poljaka je potražilo u Velikoj Britaniji – 685.000, zatim u Nemačkoj 614.000, Irskoj – 113.000, Holandiji 109.000 i Norveškoj 79.000.

Prema redovnim anketama Narodne banke Poljske apsolutna većina Poljaka je otišla u ekonomsku emigraciju zbog posla, a u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Irskoj su već godinama i polovina njih nema nameru da se vraća.

U Holandiju Poljaci najčešće odlaze na nekoliko meseci tokom godine na sezonske poljoprivredne radove i ne nameravaju da se tamo presele.

Čitava petina poljskih gastarbajtera je na pitanje anketara centralne banke kakva bi ih plata navela da se vrate u domovinu odgovorila: „nikakva“.

Četvrtina anketiranih vratila bi se u Poljsku ukoliko bi im bio garantovan posao sa platom od 1.000 do 1.500 evra, dok bi 10 odsto razmislilo o povratku kada bi ih u domovini čekala plata od 1.500 do 2.000 evra.

Prosečna bruto mesečna plata u Poljskoj bliži se sumi od oko 1.000 evra, međutim dve trećine zaposlenih Poljaka ima platu manju od prosečne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar