Trut: Do kraja 2026. HR će biti očišćena od mina

ZAGREB – Šef Civilne zaštite Damir Trut danas je najavio da su pripremljeni planovi i obezbeđena sredstva da najkasnije do marta 2026. Hrvatska na celoj teritoriji bude očišćena od mina, odnosno da se uklone sve minske opasnosti.

Do kraja ove godine u potpunosti bi trebalo razminirati Osječko-baranjsku i Šibensko-kninsku županiju, kazao je Trut na tribini „Sigurnost posetilaca u zaštićenim područjima Parka prirode Kopački rit“.

„Na području Osječko-baranjske županije radi se o razminiravanju područja od 6.77 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja u sklopu Kopačkog rita u opštini Bilje koje bi trebalo da bude sprovedeno tokom jula i avgusta ove godine“, rekao je Trut uz napomenu da bi se time i ove dve županije pridružile onima koje su u potpunosti očišćene od mina.

U naredne dve i po godine, dodao je Trut, ostaju još četiri županije za razminiranje, odnosno 24 grada ili opštine, što je oko 144 kvadratnih kilometra minsko-sumnjivog područja, za šta je potrebno oko 500 miliona evra, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar