Turković pred Fajon o Danu RS, Dodiku, himnama Srpske i Srbije

SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon sastala se danas tokom poseti BiH sa članovima Predsedništva BiH i odlazećom ministarkom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Biserom Turković, a sutra će joj domaćin biti gradonačelnika Sarajeva Benjamina Karić.

Tokom susreta sa Turković sagovornice su komentarisale uticaj Rusije na region.

“Stabilnost u svetu se promenila, posebno u Evropi. Povećan je ruski uticaj na ovom području i EU, jedinstvo je
ključni element. Imamo bezvizni režim za Kosovo, širenje EU na zemlje Zapadnog Balkana je prioritet i gledamo kako ćemo vam pomoći i politički. Ključna je dinamika ispunjavanja prioriteta kako bi pristupili EU”, istakla je Fajon na konferenciji za novinare, prenela je sarajevska N1 tv..

Turkovićeva je, navodi se, rekla da je brine to „što smo suočeni sa najavama da bi moglo doći do turbolencija kako na Kosovu tako i u BiH“.

„Imali smo nekoliko pokušaja od ruskih medicinskih i vojnih stručnjaka da uđu u BiH u vreme kovida. Ispostavilo se da je bila reč o vojnim stručnjacima. Imamo najave koje vode u destrukciju ove zemlje. Na proslavi Dana RS imamo vojnu paradu u Istočnom Sarajevu i to je provokacija i najava onoga što bi se moglo desitit. Mora se pokrenuti krivična odgovornost za ovu najezdu koja potiče iz Rusije i susednih zemalja koji su imali svoje predstavnike“, tvrdi Turković.

Slušali smo, kazala je himne Repubike Srpske i srbije na istom događaju i zar to nije neuobičajeno.

„Govori se o ‘srpskom svetu’ i Dodikovoj izjavi da Republika Srpske treba da se ujedini sa Srbijom. On nije tako jak da nema tu podršku Rusije. Nakon toga i dodela ordena Putinu je šamar za čitav demokratski svet”, zaključila je Turković.

Fajon su u Predsedništvu BiH dočekali srpski član i predsedavajuća Predsedništva Željka Cvijanović (SNSD), hrvatski i bošnjački član, Željko Komšić (DF) i Denis Bećirović (SDP).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar