Turska intenzivira saradnju sa Egiptom i zalivskim zemljama

ANKARA – Turska se nada da će intenzivirati saradnju sa Egiptom i državama iz Persijskog zaliva po principu na osnovu kojeg „svi dobijaju“, izjavio je turski predsednik Redžep Tajiip Erdogan.

„Naša želja je da iskoristimo mogućnosti za ostvarivanje saradnje na maksimalnom nivou i da poboljšamo naše odnose po principu na osnovu kojeg svi dobijaju. Ista situacija važi i za sve zalivske zemlje“, rekao je Erdogan za državnu televiziju „TRT Haber“.

Naveo je da Turska ima ozbiljan potencijal za saradnju sa Egiptom u širokom spektru pitanja – od istočnog Mediterana do Libije, i dodao je da „voli“ egipatski narod.

„Prema tome, mi smo odlučni da ponovo pokrenemo ovaj proces“, izjavio je turski predsednik.

Erdoganovi komentari dolaze u trenutku kada zvanična Ankara nastoji da popravi napete odnose sa Kairom i nekim zalivskim državama, nakon višegodišnjih tenzija.

Veze Ankare sa Egiptom i Saudijskom Arabijom su zategnute zbog više pitanja, pošto imaju suprotstavljene stavove o političkom islamu, libijskom sukobu i istočnom Mediteranu, ali i nesuglasice zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Kašogija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar