Turska kvari planove o promeni verske ravnoteže u Mosulu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da „pojedine snage“ pokušavaju da drže Tursku dalje od operacija oslobadjanja Mosula, jer je njegova zemlja pokvarila planove o promeni verske ravnoteže u regionu.

On je u obraćanju lokalnim zvaničnicima u Ankari rekao da je „scenario za Mosul rasplamsavanje verskih sukoba“ i dodao da je Turska odlučna da bude deo operacije kako bi sačuvala svoju stabilnost.

„Naša pozicija nema veze sa kršenjem suvereniteta Iraka niti bilo kojom poslednjom namerom. Mi želimo da budemo prisutni gde god je potrebno da bi smo sačuvali svoju slobodu i budućnost, a u ovom trenutku to mesto je Mosul i bićemo u Mosulu“, naveo je Erdogan.

Turski predsednik takodje je ponovio da su se SAD složile sa učešćem turske avijacije u medjunarodnoj vojnoj koaliciji pod vodjstvom američkih snaga i dodao da se radi na jačem uključivanju Turske u akcije koalicije.

Erdogan je dodao da je njegova zemlja prihvatila 300.000 izbeglica iz Iraka i upozorila iračku vladu da ne rizikuje da „izgubi tursko prijateljstvo“.

„Nikada nećete naći takvog prijatelja. Ako pogazite to prijateljstvo, vi gubite“, poručio je Erdogan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar