Oštar potez: Turska zatražila od ambasadora Izraela da napusti zemlju

Turska je zatražila od ambasadora Izraela u Ankari Eitana Naeha da privremeno napusti zemlju, javlja danas turska novinska agencija Anadolija.

Kako navodi, Ministarstvo spoljnih poslova Turske obavestilo je izraelskog ambasadora da bi „za njega bilo prikladno da se vrati u svoju zemlju na neko vreme“, prenosi AP.

Ministarstvo je pozvalo ambasadora kako bi protestovalo protiv nasilja Izraelaca nad Palestincima tokom jučerašnjih protesta i odluke SAD da presele svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Turski ministar zdravlja Ahmet Demirdžan rekao je da je ta zemlja spremna da primi ranjene Palestince, nakon što su Izraelci ubili više desetina Palestinaca, a ranili nekoliko hiljada tokom protesta na granici Izraela i Pojasa Gaze.

Demirdžan je rekao da su Turska agencija za hitne slučajeve i vojska pripremile „vazdušni most“ kako bi prebacile ranjene stanovnike Gaze i da čekuju na kraj pregovora.

On je dodao da su ranjeni u velikom riziku zbog nedovoljne zdravstvene nege u Gazi, koja je pod izraelsko-egipatskom blokadom više od 10 godina.

Vlada Turske prethodno je povukla svoje ambasadore iz Vašingtona i Tel Aviva „na konsultacije“ i proglasila trodnevnu žalost zbog više od 50 Palestinaca koji su poginuli na granici između Izraela i Gaze.

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim juče je došlo do teškog nasilja kada je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrante, mahom Palestince, i tom prilikom ubila najmanje 58, a ranila najmanje 2.700 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ambasador izrAeLAturska
Komentari (0)
Dodaj komentar