Turska prokurdska partija bojkotuje parlament

Vodeća prokurdska partija u Turskoj, Demokratska narodna partija (HDP) saopštila je danas da prekida svaku aktivnost u parlamentu posle hapšenja devet njenih poslanika uključujući dvoje koopredsednika stranke.

„Naša parlamentarna grupa i vodje naše partije odlučili su da prekinu svaki zakonodavni rad u skupštinskim telima posle ovog totalnog napada“, saopštila je danas HDP.

Ta partija, druga najveća opoziciona stranka u parlamentu, navela je u saopštenju da se neće potpuno povući iz parlamenta ali da će njeni poslanici prestati da učestvuju na sednicama skupštine i sastancima skupštinskih odbora.

Portparol stranke rekao je da će se zvaničnici stranke konsultovati s partijskim pristalicama, od kojih su mnogi na većinski kurdskom jugoistoku zemlje i onda razmotriti puno povlačenje iz parlamenta.

Turske agencije javile su juče da je dvoje koopredsednika vodeće prokurdske partije u Turskoj, uhapšenih u okviru antiterorističke istrage, odvedeno u zatvore, uz maksimalno policijsko obezbedjenje.

Agencija Anadolija je navela da je koopredsednik Demokratske narodne partije Selahatin Demirtaš odveden u zatvor u Jedrene na severozapadu Turske, dok je agencija Dogan javila da je koopredsednica stranke Figen Juksekdag odvedena u zatvor u gradu Kodžaeliju.

Demirtaš i Juksekdag su medju 12 poslanika prokurdske partije koji su uhapšeni u noći izmedju četvrtka i petka. Za devetoro uhapšenih je odredjen pritvor do sudjenja, dok je troje privremeno pušteno na slobodu pod uslovom da se redovno javljaju vlastima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar