Turska raseljava sirijske izbeglice iz Istanbula

ANKARA – Turska je od jula poslala više od 6.000 sirijskih migranata iz Istanbula u privremene izbegličke centre u drugim provincijama, saopštili su danas iz kancelarije guvernera, dve nedelje posle roka koji je dat Sirijcima koji nisu registrovani u gradu.

Vlasti su sirijskim izbeglicama, koje nisu registrovane u Istanbulu, dale rok do 30. oktobra da se premeste u druge provincije, ili će biti primorani da napuste grad.

Turska je primila više od 3,6 miliona Sirijaca, što je najveći broj raseljenih iz ove zemlje tokom devetogodišnjeg građanskog rata, prenosi Rojters.

Broj Sirijaca u Istanbulu, gradu sa 15 miliona stanovnika, dostigao je pola miliona, a kako se navodi iz kancelarije guvernera, 6.416 neregoistrovanih izbeglica je raseljeno iz Istanbula od jula ove godine.

Ankara želi da smesti deo izbeglica na teritoriju na severoistoku Sirije koju sada kontroliše posle ofanzive počete protiv kurdskih boraca.

Amnesti Internešenal i Hjuman rajts voč su prošlog meseca objavile izveštaj u kojem se navodi da Turska na silu šalje sirijske izbeglice na sever Sirije, što je tursko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo „lažnim i izmišljenim“.

Iz kancelarije guvernera je saopšteno i da je oko 43.000 ilegalnih migranata poslato u prihvatne centre u drugim turskim provincijama, napominjući da se taj proces nastavlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar