Turski i francuski ministri o američkim sankcijama Turskoj

ANKARA – Turska i Francuska delovaće zajedno kad je reč o američkim sankcijama protiv Turske, saglasili su se u telefonskom razgovoru ministri finansija dve zemlje.

Turski ministar Berat Albajrak preneo je u saopštenju da je telefonom razgovarao sa francuskim kolegom Brunom Le Merom i o sankcijama SAD prema Turskoj.

Kako je navedeno, dva ministra su odlučila da blisko sarađuju na razvoju boljih odnosa dve zemlje, a dogovoren je i susret u Parizu, 27. avgusta.

Odnosi SAD i Turske veoma su napeti zbog tarifa koje je nedavno uveo američki predsednik Donald Tramp na robu koja se uvozi u SAD, uključujući i čelik i aluminijum.

Turska lira u četvrtak je dodatno pala, jer investitori analiziraju novo upozorenje SAD prema kojem bi Turska mogla da očekuje dodatne ekonomske sankcije, ako ne oslobodi američkog sveštenika Endrua Bransona.

Lira je oslabila za 35 odsto prema dolaru ove godine, što je u najvećoj meri posledica pogoršanja odnosa između dve NATO saveznice zbog hapšenja Bransona u Turskoj, kao i zabrinutosti u pogledu uticaja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na nacionalnu monetarnu politiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar