Tusk: Pitanje solidarnosti u EU izaziva strasti, neophodan kompromis

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas povodom optužbi francuskog predsednika Emanuela Makrona da „nova Evropa“ gleda na EU samo kao na „samouslugu da uzme pare“, da solidarnost u EU i rešenje problema migracije isključivo moraju biti plod kompromisa različitih stavova, i da svaka članica mora da pokaže maksimum dobre volje.

„Rešenje problema nelegalne migracije i sa tim posredno povezanog problema terorizma, može da se nadje isključivo ako svi budu nastojali da nadju ono što je zajedničko. Zajednički jezik je tu apsolutno nužan i ta odgovornost počiva na svakoj zemlji, takodje i na mojoj domovini“ – Poljskoj, kazao je danas Tusk u Briselu poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Tusk je priznao da pitanje migracije, solidarnosti u relokaciji izbeglica, izaziva jake emocije medju evropskim liderima.

„Makron nije tu jedini, iako se sada on čuje pošto je sasvim nov i prepoznatljiv“, rekao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je naglasio da je za njega važno da sada na samitu ubedi šefove država ili vlada zemalja EU da se pojača saradnja sa Libijom i njenom obalskom stražom, jer je to jedini način da se smanji broj nelegalnih migranata koji dolaze preko Sredozemnog mora.

„Nedavno sam razgovarao i s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Uz sve razlike stavova i probleme u odnosima sa Turskom, želimo da održimo ovakvo stanje u kojem je ‘Balkanska ruta’ manje-više pod kontrolom“, rekao je Tusk.

Zvanična Varšava oštro je danas reagovala na intervjuu francuskog predsednika Makrona evropskim listovima koji je u Poljskoj objavila „Gazeta viborča“. Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski pozvao je Makrona da se na samitu EU koji večeras počinje u Briselu, opravda šta je mislio sa tom „samouslugom“.

„Kakvi su naši odnosi, pitajte Francuze. Jer mi nikoga nismo izdali. Francuski biznis mora takodje da shvati da Poljska nije samousluga i da, ako želi da saradjuje s nama, mora da se ponaša pristojno prema Poljskoj“, kazao je danas Vaščikovski poljskoj televiziji TVN24 i dodao da je iznenadjen tim rečima Makrona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar