Tusk: Vanredni samit o Bregzitu u novembru, finale dogovora

SALCBURG – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da će polovinom novembra sazvati vanredni samit lidera Evropske unije o Bregzitu kako bi se finalizovao dogovor sa Britanijom o izlasku te zemlje iz Unije.

„Pregovori o Bregzitu ulaze u odlučujuću fazu. Razna scenarija su danas i dalje moguća, ali naglašavam da neki od predloga premijerke Tereze Mej nagoveštavaju pozitivne promene u pristupu Britanije“, rekao je Tusk na konferenciji za novinare uoči početka samita svih 28 lidera EU u Salcburgu, prenosi Rojters.

To se, naveo je Tusk, odnosi na spremnost Britanije da blisko sarađuje sa EU na polju bezbednosti i spoljne politike posle Bregzita, ali je istakao da će predlozi premijerke Mej o budućoj granici sa Irskom i ekonomskoj saradnji EU i Britanije „morati da budu prerađeni i predmet daljih pregovora“.

„Danas možda ima više nade, ali zasigurno sve manje i manje vremena. Svaki dan koji nam je preostao moramo iskoristiti za pregovore. Voleo bih da ih finalizujem već ove jeseni“, zaključio je predsednik Evropskog saveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar