Tužilac u slučaju Kemnic: Snimak je autentičan

BERLIN – Tužilac koji vodi istragu u vezi sa protestom ultradesničara u nemačkom gradu Kemnic izjavio je danas da nema dokaza koji bi potkrepili navode da je snimak na kom se vidi kako demonstranti jure i napadaju jednog stranog državljanina lažan.

Tužilac iz Drezdena Volfgang Klajn rekao je za list „Cajt“ da njegova kancelarija veruje da je video snimak autentičan i da ga oni koriste kao dokaz.

Klajn se oglasio u vreme rastućeg pritiska na šefa obaveštajne agencije Hans-Georg Masena da pojasni izjavu za „Bild“ u kojoj sugeriše da je moguće da je taj video snimljen na nekom drugom mestu ili u neko drugo vreme.

„Cajt“ je objavio da je pregledao snimak koji je zabeležen mobilnim telefonom i da se došlo do zaključka da je nastao tokom protesta 26. avgusta.

Pre dve nedelje u Kemnicu su migranti ubili jednog Nemca nakon čega su usledili antimigrantski protesti u tom saksonskom gradu.

U sukobima između ultradesničara, policije i kontramitingaša povređeno je nekoliko ljudi tokom prošle nedelje.

Više od hiljadu ultradesničara i sinoć se okupilo u Kemnicu.

Na skupu pod motom „Bezbednost za Kemnic“ oni su nosili transparent na kojem je pisalo „Mi smo ljudi“.

Nedaleko od njih okupilo se oko 500 protivnika desničara koji su uzvikivali da „ne postoji pravo na nacističku propagandu“, dok je na trećem skupu, uz zvuke Betovene Devete simfonije, održan performans protiv ksenofobije, mržnje i nasilja.

Zbog smrtonosnog napada na Nemca Danijela Hiliga, uhapšena su dvojica migranata iz Iraka i Sirije po optužbi za ubistvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar