Tužilaštvo: Četvorica optuženih odgovorna za najmanje 102 ubistava

HAG – U izlaganju tužilaštva danas na suđenju četvorici bivših vođa takozvane OVK, pred Specijalizovanim većima u Hagu, naglašeno je da su oni odgovorni za najmanje 102 ubistva i da su pribegavali prisilnim zatvaranjima ljudi.

Kako je navedeno, zločini su vršeni sistematski i neprekidno „radi ostvarivanja zajedničkog zločinačkog cilja“.

Kako je ukazalo Tužilaštvo, takozvana OVK zatvarala je ljude i posle Kumanovskog sporazuma.

Precizirano je da je jedan od tih slučajeva bilo pritvaranje u selu Ćirez, kada je zatvoreno 13 članova Institucionalističke partije, uz obrazloženje da su „bili partija podela, koja se zalagala protiv oslobodilačkog rata i ugrožavala politički status Kosova“.

Tužilac je rekao da će dokazi pokazati da im je Hašim Tači rekao da tzv OVK ne priznaje Skupštinu Kosova i tražio da se odreknu svojih funkcija i predsednika Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove.

Specijalizovano tužilaštvo je navelo da postoje izveštaji međunarodnih organizacija da tzv. OVK nije transformisana nakon završetka rata, odnosno da je kršen sporazum o demilitarizaciji, kao i da su zločini vršeni sistematski i neprekidno „radi ostvarivanja zajedničkog zločinačkog cilja“.

U sudnici je prikazana i mapa sa lokacijama na kojima su držani zatvorenici.

Tužilaštvo je navelo da će tokom sudskog procesa dokazati i kako su oni premeštani iz zatvora u zatvor, kako na teritoriji Kosova, tako i u Kukešu i Cahanu na severu Albanije, kao i da su među žrtvama bile osobe koje su se bavile šumarstvom, poljoprivredom, kao i novinari, nastavnici i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar