Tužilaštvo neće podići optužnicu za ubistvo Brauna

ELIZABET SITI – Tužilaštvo u američkoj državi Severna Karolina neće podići optužnicu protiv policajaca koji su ubili Afroamerikanca Endrjua Brauna džuniora u aprilu, uz objašnjenje da je on ignorisao policijska naređenja i usmerio automobil direktno na jednog od njih pre nego što su ispalili hice.

Postupci ubijenog Endrjua Brauna džuniora naterali su policajce da veruju da je neophodno primeniti smrtonosnu silu, rekao je Okružni tužilac Endrju Vambl na konferenciji za novinare, prenosi AP.
On je saopštio da neće podneti krivičnu prijavu ni protiv jednog policajca, koji su postupali po nalogu za pretres zbog posedovanja droga i nalogu za hapšenje Brauna.

Tužilac je rekao i da neće objaviti javno ceo video zapis o sukobu između Brauna i policajaca, ali je pustio delove video snimka tokom konferencije za novinare.

Pucnjava 21. aprila izazvala je višenedeljne proteste ljudi koji su tražili javno objavljivanje video zapisa sa telesnih kamera policajaca, a iako su vlasti pokazale snimke Braunovoj porodici, sudija je odbio da objavi video javno dok se ne sprovede državna istraga.

Okružni šerif Tomi Vuten ranije je saopštio da je u incidentu ispaljeno više hitaca i da se istraga vodila protiv sedmorice policajaca, od kojih se za trojicu utvrdilo da su prilikom intervencije pucali iz vatrenog oružja.

Nezavisna obdukcija koju je objavila porodica otkrila je da je Braun pogođen mecima pet puta, od toga jednom u potiljak.

Advokati Braunove porodice koja je pregledala snimke sa kamera policajaca kažu da se na njima vidi da Braun nije bio naoružan, da nije vozio prema policajcima i da nije predstavljao pretnju.

Mednutim, tužilac je naveo da je utvrđeno da je Braun dva puta udario policajce svojim automobilom pre nego što je ispaljen bilo koji hitac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar