Tvrdnje FBI neće učiniti ruske aplikacije manje konkurentnim

MOSKVA – Tvrdnje Federalnog istražnog biroa (FBI) da ruske mobilne aplikacije mogu biti bezbednosna pretnja neće ih učiniti manje konkurentnim, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je napomenuo da je u pismu FBI pomenuo nekoliko ruskih aplikacija, koje su naprednije od drugih sličnih proizvoda i zahvaljujući konkurenciji na slobodnom tržištu, prilično brzo zauzimaju pozicije u relevantnim tržišnim segmentima, preneo je TAS S.
„Može li se konkurencija zaustaviti odlukama FBI-a? Ne mislim tako“, rekao je Peskov, napominjući da će uvek biti traženi konkurentni proizvodi.
Portparol Kremlja nije komentarisao stav FBI.
„Pretpostavljam da imam zadovoljstvo što mogu da odbijem da komentarišem akcije i odluke FBI“, izjavio je Peskov.
U pismu demokratskom senatoru iz Njujorka i lideru senatske manjine Čaku Šumeru, FBI je izjavio da tretira bilo koju mobilnu aplikaciju koja dolazi iz Rusije kao potencijalnu pretnju kontraobaveštajnih službi, izvestio je juče Blumberg.

Zabrinutost Federalnog istražnog biroa delom nastaje zbog pravnih mehanizama koji su na raspolaganju Vladi Rusije koji dozvoljavaju pristup podacima u zemlji, navela je američka novinska agencija pozivajući se na pismo.

Kao primer, FBI je istakao FaceApp, koju je razvila agencija ruska Vajerles laboratorija.

Federalna agencija za sprovodenje zakona tvrdi da popularna aplikacija predstavlja kontraobaveštajnu pretnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar