U Belgiji potvrđen četvrti slučaj majmunskih boginja

BRISEL – U Belgiji je u tokom vikenda potvrđen i četvrti slučcaj majmunskih boginja, a zdravstvene vlasti Begije propisale su samoizolaciju od 21 dan za sve zaražene, uz napomenu da brzina širenje infekcije postaje ”sve jasnija” i ”do sada nezapamćena kod virusa majmunskih boginja”.

Belgijski virusolozi konstatuju da su sva čeiri slučaja majmunksih boginja u zemlji vežana za gej festival ”Draklands”, koji je početkom maja održan u blizni Antvrepena.

Svi učesnici festivala su pozvani da budu na oprezu, uz napomenu da inkubacija virusa traje od pet do 21 dan, a da su visokorizični kontakti na prvom mestu oni seksualne prirode.

Kao prvi simptomi infekcije majmunskih boginja navode se groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, bol u leđima, otečeni limfni čvorovi i umor, dok se kasnije mogu pojaviti ospipi, prvo na licu, a zatim na ostatku tela.

Iz belgijskog Instituta za tropske bolesti u Antvrepenu ocenjuju da bi se vakcine, koje su se ranije koristile za male boginje, sada mogle koristiti u zaštiti ljudi od majmunskih boginja.

Pored Belgije, slučajevi majmunskih boginja, tipičnih za područja zapadne i centralne Afrike, otkriveni su u Holandiji, Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Portugalu, Španiji, Švedskoj, Švajacarskoj, Kanadi, SAD i Izraelu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar