U Belorusiji represija nad blogerima bliskim opoziciji

Beloruske vlasti otvorile su istrage protiv četiri privedena blogera, bliska opoziciji, saopštili danas aktivisti za zaštitu ljudskih prava dok u zemlji vlada kampanja represije kritičara predsednika Aleksandra Lukašenka pred predsedničke izbore zakazane za 9. avgust.

„Saznali smo da su otvorene četiri istrage protiv blogera“, naveo je centar Vjasna koji se bavi zaštitom ljudskih prava.

Igor Losik, autor kanala na aplikaciji Telegram koji prati oko 170.000 ljudi, uhapšen je u četvrtak, a njegov dom je pretresen. Protiv njega se vodi istraga zbog organizovanja dešavanja kojima se krši javni red i preti mu kazna do tri godine zatvora.

Uhapšeni su iz istih razloga blogeri Sergej Petruhin i Vladimir Neronski, dok je video bloger Vladimir Ciganovič uhapšen u okviru kriminalne istrage, ali detalji o njegovom slučaju nisu poznati.

Vlasti su prošle nedelje uhapsile potencijalnog predsedničkog kandidata Viktora Babarika, kog mnogi vide kao najvećeg rivala Lukašenku. Babariko je bivši direktor ruske banke Belgazprombank.

Lukašenko (65), poznat po gušenju opozicije i nezavisnih medija, čvrstom rukom vlada zemljom sa 9,5 miliona stanovnika od jula 1994. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar