U Brazilu danas drugi krug predsedničkih izbora

SAO PAULO – U Brazilu su danas otvorena birališta za drugi krug predsedničkih izbora, na kojima se očekuje da će više od 120 miliona građana birati između aktuelnog predsednika, desničara Žaira Bolsonara i bivšeg predsednika, levičara Luisa Inasija Lule da Silve.

Konačni rezultati mogli bi da budu poznati nekoliko sati nakon zatvaranja birališta pošto se glasa elektronskim putem, prenosi AP.

Većina anketa za ispitivanje javnog mnjenja pokazala je da je da Silva u prednosti, mada su politički analitičari saglasni da je trka sve neizvesnija poslednjih nedelja, prenosi AP.

Bolsonaro je obećao da će osigurati očuvanje konzervativnih hrišćanskih vrednosti, dok se da Silva zalaže za povratak u prosperitetnija vremena.

Mesecima se prognoziralo da će da Silva lako pobediti u prvog krugu izbora, koji su održani 2. oktobra, usled nostalgije za vremenom u vreme kada je bio na čelu države, u periodu od 2003. do 2010. godine, kada je ekonomija u zemlji bila u procvatu, a socijalna pomoć pomogla da se desetine miliona ljudi uzdigne do srednje klase.

Ispostavilo se da su ankete za istraživanje javnog mnjenja značajno podcenile popularnost Bolsonara, koji je nakon drugog kruga izbora bio na drugom mestu, ali je dobio podršku od oko 43 odsto glasova, dok je da Silva bio na prvom mestu među 11 kandidata sa osvojenih oko 48 odsto glasova.

Više od 150 miliona Brazilaca ima pravo glasa na izborima, ali je oko 20 odsto biračkog tela bilo uzdržano u prvom krugu.

Bolsonarove četiri godine na čelu države obeležili su proklamovani konzervativizam i odbrana tradicionalnih hrišćanskih vrednosti.

On je tvrdio da će ponovni dolazak na vlast da Silve dovesti do uspostavljanja komunizma, legalizacije droga, većeg broja abortusa i progona crkava.

Da Silva je Bolsonara opisivao kao nekoga ko ugrožava Amazonsku prašumu jer je omalovažavao ekološke zvaničnike i nadgledao naglo krčenje šuma.

Dvojica kandidata u petak su se suočila u TV debati, tokom koje su jedan drugog optuživali za laganje i odbili u više navrata da odgovaraju jedan drugom na pitanja.

Da Silva je ponovo obećao da će izdvajati više sredstava iz budžeta za pomoć siromašnima, ali nije izneo jasan plan kako će to učiniti.

Bolsonaro je obećao da će naredne godine podići minimalnu zaradu sa 229 dolara mesečno na 265 dolara, iako to nije uključeno u predlog budžeta koji je već poslao Kongresu.

On je rekao da je ekonomski pad tokom pandemije Kovida-19 onemogućio povećanje minimalne zarade, ali da se ekonomska situacija poboljšava.

Tokom prve debate dvojice rivala ovog meseca, da Silva je kritikovao način na koji je Bolsonaro vodio zemlju u vreme pandemije korona virusa, tokom koje je preminulo skoro 700.000 Brazilaca, dok se Bolsonaro usredsredio na skandale sa korupcijom, koji su narušili reputaciju da Silvine Radničke partije.

Bolsonaro, bivši vojni kapetan, izabran je za predsednika Brazila 2018.

Da Silva je izabran za predsednika Brazila 2002, a drugi mandat je osvojio 2006. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar