U Britaniji pomama za stranim pasošima

U Velikoj Britaniji vlada pomama za evropskim pasošima do kojih stanovnici Ostrva mogu doći tražeći pretke iz neke od 27 zemalja članica, najčešče Irske, a ponekad i preko ljubavnih veza.

Neki Britanci, ne znajući u kojoj meri će im život i rad u EU biti moguć nakon zvaničnog „razvoda“ EU i Britanije, već su zatražili državljanstvo druge zemlje članice, što im je posebno lako u slučaju da su poreklom iz Irske, koja odobrava državljanstvo ne samo deci već i unucima svojih državljana.

Zahtevi za irske pasoše bili su toliko brojni neposredno nakon referenduma 23. juna da je irski ministar spoljnih poslova Čarli Flanagan zamolio za strpljenje, ističući da su konzularne kancelarije pod velikim pritiskom.

U to vreme i ambasada Nemačke u Londonu je zabeležila veliki porast broja zahteva za obaveštenja.
Državljanstvo Portugalije zatražilo je oko 400 potomaka sefardskih Jevreja, koji su u Portugaliji proganjani i iz nje proterani pre pet vekova, i koji na to imaju pravo po zakonu iz 2015. godine.

„Svakodnevno primamo desetak zahteva za informacije“, rekao je za AFP portparol jevrejske zajednice u najvećem gradu na severu Portugala, Portu.

Sajt za DNK analize i istraživanje porekla ancestry.co.uk zabeležio je „osetan rast“ posećenosti nakon referenduma, a predstavnici ovog sajta navode da je broj prijava za probni period korišćenja sajta povećan za 40 odsto, dok je na nedeljnom nivou pretraga o irskim precima povećana za 20 odsto.
Onima koji ne mogu da se pozovu na pretke, na raspolaganju ostaje mogućnost braka jer Britanci oženjeni  ili udati za Evropljane i Evropljanke zadržavaju pravo da žive i rade na kontinentu.

Kako bi olakšale ovaj korak, dve studentkinje, Kejti Edelsten (Katy) i Kloe Kordon (Chloe Cordon), pokrenule su sajt „ajd bi noting vidout EU“ (idbenothingwithouteu.co.uk), u prevodu „ne bih bio ništa bez EU“, koji omogućava da se Britanci povežu sa „šarmantnim gradjanima EU koji žive u Velikoj Britaniji“ i već ima nekoliko hiljada članica.

„Niko ne želi da stupi u brak samo zbog pasoša. Ovo je samo zabavan način za upoznavanje. Ima mnogo načina da se pronadje ljubav, pa zašto ne zahvaljujući Bregzitu?“ zapitala je Keti Edelsten, koja se nada da će koncept proširiti i na Britance koji žive u kontinentalnoj Evropi.

„Naš krajnji cilj je da se ljudi zaista zaljube i da se proslavi grupno venčanje sa znakom EU na prstenju i kolačima“, dodala je ona.

Opširnije na www.euractiv.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar