U celosti potvrđena ponovljena optužnica za Dobrovoljačku

SARAJEVO – Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u celosti ponovljenu optužnicu Tužilaštva BiH u slučaju Dobrovoljačka, potvrdio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Grubešić je za sarajevski portal Avaza rekao da je od Suda dobijena optužnica u slučaju Dobrovoljačke u celosti potvrđena protiv svih deset optuženih.

Ranije je saopšteno da je tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine, podigao optužnicu protiv 10 osoba. Optuženi su Ganić Eju, Backović Zaim, Bahto Hamid, Efendić Hasan, Muslimović Fikret, Pušina Jusuf, Alispahić Bakir, Bezdrob Enes, Dahić Ismet i Žiško Mahir.

„Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a i nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila.

Propustili su, navodi se, da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, a nisu sprečili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar